Een trotse democratische Marokkaanse Belg

Na het Turkse referendum van afgelopen weekend is het debat rond het thema van de dubbele nationaliteit in alle hevigheid losgebroken. Een moeilijk onderwerp voor Ikrame Kastit, die niet kan kiezen. ‘Mij doen kiezen, is mijzelf verscheuren.’

  • © Brecht Goris © Brecht Goris

Ikrame Kastit

19 april 2017
MO*columnisten

Na de recente uitslag van het Turkse referendum over het invoeren van een presidentieel systeem vond CD&V’er Hendrik Bogaert het opportuun om de discussie over de afschaffing van de dubbele nationaliteit onder het stof te halen. Meer precies voor mensen zoals ik, heel mijn familie en tienduizenden Antwerpenaren die een dubbele nationaliteit hebben buiten Europa, verduidelijkte hij in een kort interview.

Best een handige kerel die Bogaert want door die verduidelijking, waar Zuhal Demir iets van kan leren, vermijdt hij dat zijn opportunisme als een boemerang terugkeert naar Belgen die in het buitenland wonen en vandaar uit ook stemmen bij Belgische verkiezingen.

Pas u aan en bemoei u niet met de politiek van uw niet-Europees land is de boodschap.

Het is volgens Bogaert en zijn medestanders dus geen probleem dat er in ons land vele Nederlanders op Wilders stemden en binnenkort Fransen op Le Pen. Neen, het gaat over Turken, Marokkanen en eender welk niet-Europees volkje dat een speciale behandeling verdient.

Benieuwd of hij daar ook de Israëlische Belgen bij rekent? Of de Amerikanen in ons land die Trump verkozen.

Het moet nu maar eens gedaan zijn met die gesegregeerde Turken die in ons land massaal Evet stemden. Pas u aan en bemoei u niet met de politiek van uw niet-Europees land is de boodschap.

Ondertussen maakte Europa deals met Turkije om de vluchtelingen daar op te vangen – lees tegen houden – en voert België handel met dictatoriale landen die mensenrechten schenden zoals bijvoorbeeld Saudi-Arabië en levert het hen zelfs wapens. Maar de Turkse Belgen en co zouden het grote gevaar vormen voor onze democratie?

Niet voor niets is de grootste Vlaamse partij schatplichtig aan de ranzige extreemrechtse standpunten en mensen als Karim Van Overmeire die ze met open armen verwelkomen.

Autoritaire politieke figuren of partijen steunen, is trouwens niet typisch Turks. Meer zelfs, als we kijken naar het succes van het voormalige Vlaams Blok, nu Vlaams Belang, en N-VA, zouden we het bijna een teken van integratie kunnen noemen. Niet voor niets is de grootste Vlaamse partij schatplichtig aan de ranzige extreemrechtse standpunten en mensen als Karim Van Overmeire die ze met open armen verwelkomen.

Turkse Belgen en ik worden niet in de armen gesloten. Wij zijn niet welkom zoals we zijn. Ook al zijn we hier geboren. Wij moeten kiezen. Dit zegden Francken en Bogaert luidop in Terzake maandagavond. Dit spreekt de realiteit helemaal tegen. We leven in een geglobaliseerde wereld, met mensen die roots en familie hebben over heel de wereld en wonen in dezelfde stad. Dat mensen hun politieke rechten willen uitoefenen is essentieel, of je daar nu woont of niet. Of gaan we de oudere Engelsen die massaal voor de Brexit stemden, verbieden om zich te bemoeien met referenda die hun houdbaarheidsdatum overstijgen?

Mij doen kiezen, is mijzelf verscheuren. Dus neen, meneer Bogaert en co, ik zal niet kiezen. Ik verkies om mij elke dag in te zetten voor het samenleven in onze superdiverse samenleving. Dat begint bij mensen gelijk te behandelen. Dat doe ik door oplossingen voor te stellen die onze democratie verdiepen zoals armoede bestrijden en niet de armen. Dat doe ik door populistische ballonnetjes te doorprikken en te vechten tegen twee maten en gewichten.

De helft van de Turkse en Marokkaanse bevolking in België leeft onder de armoedegrens, misschien is dat eerder een cijfer om van wakker te liggen?

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Rosseel Piet

volledig akkoord met Uw stelling, in wiens naam en met welke kennis van zaken spreken die politieke opportunisten eigenlijk?. Gisteren had de politiek filosoof Bleri Lleshi het er ook over, het zijn niet meer dan schijngevechten tegen de realiteit, ga naar Brussel en kijk rond…..ga naar Antwerpen en kijk rond en doe datzelfde in Mechelen……zie de diversiteit, geniet van de sferen en denk; waar in godsnaam hebben die politici het over?…….

chris

mooi verwoord artikel.

en als Belg weet ik wat het is om te moeten leven met de dreiging van een verscheurde identiteit.

Kuyl Joris

Niet haalbaar, ook al heb ikzelf het gevoel dat dubbele (of drie- of vier dubbele) nationaliteit een ongerijmdheid is. Zoiets als getrouwd zijn met meerdere partners. Je voelt alleszins de splijtvlakken zichtbaar worden naargelang meer engagement tegenover moederland A dan wel B wordt opgebracht/geëist. Zo herinner ik mij hoe indertijd voldoen aan de Belgische militieplicht voor migrantenjongeren een voorwaarde was voor het verkrijgen van de Belgische nationaliteit. Ook omgekeerd, maar wel met het verschil dat je daar met 5200€ je legerdienst kon(kan?) afkopen http://www.mo.be/artikel/legerdienst-lucratief-voor-turkije . En je ziet de slijting groeien tot een ideologische breuk met het Erdogan-referendum. 

Dat we binnen de EU al genoeg problemen hebben met ondemocratische drukkingsgroepen waarvan we ons niet kunnen/willen bevrijden omdat er niet genoeg politieke moed voor bestaat, is toch geen excuus om soortgelijke krachten van de buiten de EU toe te laten? Elke keer hoor je hetzelfde gezaag : dat B nu ook maar moet kunnen genieten van de hypocrisie waar A van geniet.

Kuis de hypocrisie op, dan wordt er niet meer gezaagd!

 

Magda Schuurmans

Waarom hier weer een reeks non issues  aanhangen die de zaak vertroebelen ?

Geen enkel probleem dat mensen met een niet-Belgische achtergrond hun oorspronkelijk land blijven liefhebben, er de tradities van in ere houden en open stellen voor andere Belgen.. Dat is voor iedereen leuk, maakt de samenleving leuk.

Daarvoor zijn geen twee nationaliteiten in de technische zin van het woord nodig. 

Wil men met een buitenlandse nationaliteit in België leven, dan kan dat, maar dan aanvaardt men dat de voor- en nadelen van de Belgische nationaliteit niet spelen, 

Eerlijk en logisch blijven,  semantische duidelijkheid nastreven, en niet zeuren.

 

 

 

Frans Van De Wiel

Eén nationaliteit moet de regel zijn, overal en voor iedereen.

LEES OOK

© Brecht Goris
‘Het lijkt alsof we er razendsnel en radicaal op achteruit gaan wat betreft ons vermogen om het respectvol en empathisch oneens te zijn.’ MO*columniste Bieke Purnelle legt de vinge
© Yann Renoult
‘Heeft Turkije internationale betweters nodig?’ Die vraag stelde MO*-journaliste Tine Danckaers deze week nadat ze het Cumhuriyetproces bijwoonde in Istanboel.
Deze week stelt Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu, zijn boek ‘Op eigen kracht’ voor in de Gentse herberg Macharius.

Meest recent van Ikrame Kastit

© Brecht Goris
Zwijg niet over machtsverschillen
Liefste lezers, zien jullie een systematiek in het monddood maken van mensen met een migratieachtergrond die ingaan tegen de gevestigde macht van witte elites?
Armoede en klimaatverandering samen aanpakken
Klimaatverandering is geen ver-van-mijn-bedshow en armoede ook niet. Beide zaken hebben lokaal en internationaal een concrete impact op uw en mijn leven.
© Brecht Goris
Warm weer, what to wear?
Wat draag ik naar het werk? Een banale vraag die een banaal antwoord verdient, zegt MO*columniste Ikrame Kastit. ‘Zou ik gaan voor iets rood of toch weer iets blauw.
© Brecht Goris
Strijdbare solidariteit met Rif maakt me niet minder Marokkaans
De aanhoudende protesten in de Rif tegen onrecht, corruptie  en armoede laten MO*columniste Ikrame Kastit niet onberoerd. Ze is solidair met de betogers.