2 november, dag 1 van de PGA

De PGA van dit jaar is alvast weer een flink stuk groter geworden dan vorig jaar. Ongeveer 800 deelnemers, en een steviger organisatie en zelfs een heuse startreceptie. Maar voor we da glas wijn verdiend hadden moesten we wel twee uur speeches uitzweten. Vooral gepreek voor de eigen kerk, want er is hier niemand die niet min of meer gelijkgezind naar het migratiethema kijkt. Er zijn natuurlijk veel meer Latijns Amerikaanse groepen, maar het valt toch op dat men zwaar geïnvesteerd heeft in het naar hier krijgen van vertegenwoordigers uit Azië en Afrika.

De officiële start van het gebeuren was pas om zeven uur ’s avonds, maar zoals steeds op dit soort bijeenkomsten willen verschillende deelnemende organisaties graag hun ei kwijt, ook wanneer ze niet mee werken aan een van de voorziene workshops. Daardoor kan je altijd wel shoppen uit een rijk aanbod van ronde tafels en workshops. Ik nam deel aan een sessie over “evidence based campaigning”, waarbij enkele concrete voorbeelden naar geschoven werden. Eentje is me alvast bijgebleven. Aoife Smit (uit te spreken als “iefa”) van het MIgrants Rights Centre in Ierland (MRCI) toonde een stukje film, eigenlijk meer een klankfragment dat met een verstopte gsm opgenomen was door een Filippijnse huishoudhulp.

MRCI gebruikt het filmpje in haar campagne tegen arbeidsvergunningen, die uitsluitend gelinkt zijn aan één specifieke werkgever. Die leiden vaak tot misbruiken en uitbuiting vanwege die werkgever.

Het gesprek start met de vraag van de Filippijnse Domestic Worker of ze, in ruil voor 6 dagen werken per week, 12 uur per dag, niet toch minstens het minimumloon zou mogen verdienen. Ze suggereert dat ze dan misschien wel ander werk zal moeten zoeken.

Als antwoord op haar vraag komen ze enkel dreigementen. In de trand van: “Doe maar, als je denkt dat te kunnen doen, leveren wij je work permit gewoon in en geven we je aan bij de immigratiediensten, zodat je naar huis gestuurd wordt.“
Je mag hier enkel al huishoudhulp werken bij ons, daarvoor is er een arbeidsvergunnig. Voor ander werk of werken op een andere plaats heb je geen vergunning. Als je ander werk wilt of meer wilt verdienen, doe maar, maar het zal niet in Ierland zijn, wij zullen er wel voor zorgen dat je naar huis gestuurd wordt. Begrijp je dat? Zo zijn de regels nu eenmaal.”

En dit wordt op een paar minuten tijd systematisch herhaald. Je kunt kort samengevat wel vragen om het minimumloon te krijgen, maar je zult het niet krijgen en als je ander werk wilt zoeken, zorgen we wel dat je naar huis gestuurd wordt.

Naar ’t schijnt heeft het filmpje alvast wat effect gehad op Ierse politici.

Het filmpje is ook te vinden op de site van MRCI

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.