Waarom schrijfster Chika Unigwe proMO* is

‘Een magazine als MO* had ik in België nog nooit gezien’

© Iratxe Álvarez

Chika Unigwe

‘MO* brengt verhalen vanuit wederzijds respect, het uitgangspunt is nooit om iemand op een exotische manier te portretteren.’ Auteur Chika Unigwe legt uit waarom ze het journalistieke project van MO* steunt en proMO* is. 

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Chika Unigwe (49) werd geboren in Nigeria. Nadat ze daar haar studies Engelse literatuur had afgerond, volgde ze de liefde naar België. Ze belandde in Turnhout, waar ze jarenlang woonde. Vandaag leeft ze met haar man en kinderen in de Verenigde Staten.

Ik ben proMO*

 

Steun ons unieke non-profit mediaproject en word proMO*.

Je ontvangt ons magazine en geniet van een pak andere voordelen

Je maakt MO* mee mogelijk en steunt ons in onze missie.

Voor € 4,60/maand of € 60/jaar.

Ik word proMO*

Haar debuutroman De Fenix is geïnspireerd op haar eerste ervaringen in de stad Turnhout, toen ze nog maar net in ons land woonde. Ze zetelde een tijdje in de gemeenteraad voor de partij cd&v. Uiteindelijk besloot ze daarmee te stoppen, zodat ze zich volledig kon wijden aan het schrijven van verhalen.

In 2013 verhuisde ze met haar man en kinderen naar de Verenigde Staten, waar ze haar carrière als schrijver voortzette.

Weet u nog hoe en wanneer u voor het eerst in contact bent gekomen met MO*?

Chika Unigwe: In 2005, toen mijn debuutroman De Fenix uitkwam. Gie Goris (voormalig hoofdredacteur, red.) interviewde me toen naar aanleiding van mijn boek. Wat me het meest is bijgebleven van dat interview is dat ik niet alleen vragen voorgeschoteld kreeg over mijn boek. Ik kreeg ook vragen over hoe het voor mij was om te leven en te schrijven in een land als België.

‘Bij MO* zijn mensen geen symbolen van hun etnische achtergrond.’

Ik woonde toen al enkele jaren in België. Ik kende MO* nog niet, maar ik herinner me goed dat ik meteen erg onder de indruk was van de journalisten. Ik kreeg kritische en diepgaande vragen voorgeschoteld, die niet in eerste instantie vertrokken vanuit een westerse blik. Een magazine als MO* had ik nooit eerder gezien in België.

Wat hebt u het eerst bij MO* gelezen?

Chika Unigwe: Waarschijnlijk las ik iets over ontwikkelingssamenwerking of een uitgebreid interview met een activist of schrijver. Dat lees ik heel graag. Voordat ik MO* leerde kennen, had ik geen idee dat er een medium in België bestond dat ruimte maakt voor een profiel van pakweg een Afrikaanse schrijver. MO* vult een vacuüm in het Belgische nieuwslandschap.

MO* brengt verhalen vanuit wederzijds respect. Het uitgangspunt van MO* is nooit om iemand op een exotische manier te portretteren. MO* kijkt vooral of die persoon goed kan schrijven en of die toevallig zwart is of niet, is bijzaak. Bij MO* zijn mensen geen symbolen van hun etnische achtergrond.

Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?

Chika Unigwe: Ik vind alle verhalen belangrijk: van de oorlog in Oekraïne tot een rusthuis in Wollegem. Van de Amerikaanse verkiezingen tot bloemen planten in Turnhout. Ik vind zowel globale als het lokale nieuws belangrijk. Zolang het maar niet sensationeel is, of dat mensen gelokt worden met headlines, maar een diepgaander insteek heeft.

‘In een wereld waar vooral big media aanwezig zijn, is het essentieel dat er ook plaats is voor een kleinschaliger initiatief als MO*.’

Soms lees ik een tijdje liever iets over een specifiek thema. Maar dat hangt af van mijn temperament op dat moment. Over het algemeen ben ik in alles geïnteresseerd en vind ik het belangrijk dat alle verhalen de nodige aandacht krijgen.

Waarom mag MO* niet achter een betaalmuur verdwijnen?

Chika Unigwe: Omdat MO* een belangrijke rol vervult. In een wereld waar vooral big media aanwezig zijn, is het essentieel dat er ook plaats is voor een kleinschaliger initiatief als MO*, dat zowel het grote als het kleine nieuws brengt.

Voor mij is MO* een beetje als een publieke radio, waar je alle soorten nieuws krijgt: nieuws uit Oekraïne, maar ook cultuur en geschiedenis, en persoonlijke portretten.

Word net als Chika Unigwe proMO* voor maar 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar: MO.be/promo

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.