Oktober 2008

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine oktober 2008.

DOSSIER: MORGEN BETER: ONTWERPEN VOOR EEN NIEUWE SAMENLEVING
Transitie is dromen met je ogen open

Hoge voedselprijzen, stijgende olieprijzen, eindige grondstoffen, de globale opwarming en de kredietcrisis… het zijn allemaal symptomen van een systeem in moeilijkheden. Van Noord tot Zuid worden experimenten opgestart voor een nieuwe aanpak.

Pioniers van de nieuwe dageraad
Nu het einde van het olietijdperk in zicht komt, ontstaan her en der broedplaatsen voor een nieuwe vorm van samenleven. MO* trok naar het stadje Totnes in Zuid-Engeland, dat zich twee jaar geleden heeft uitgeroepen tot de eerste “transitiestad”.

MIGRANTEN IN MAROKKO
Verschoppelingen in niemandsland

Marokko is een transitland voor vluchtelingen uit sub-Saharaans Afrika op weg naar Europa. Maar omdat de oversteek naar het Europese vasteland moeilijker en duurder is geworden, blijven meer en meer clandestiene migranten jarenlang in Marokko hangen. Aan de hand van acht portretten schetst Stefaan Anrys het alledaagse leven van de sans-papiers.

POLITIEKE MENINGSVERSCHILLEN, ECONOMISCHE BELANGEN
De Amerikaanse agenda in België

‘We hebben meningsverschillen gehad, maar onze lange gemeenschappelijke geschiedenis en vriendschap zijn veel dieper, breder en belangrijker dan om het even welke verschillen’, zegt Wayne Bush, onderambassadeur van de Verenigde Staten in België. Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zocht MO* uit hoe het staat met de diplomatieke, economische en militaire relaties tussen België en de VS.

JUAN SOMAVIA (INTERNATIONALE ARBEIDSORGANISATIE): ‘Mensen stemmen voor waardig werk’
‘De huidige mondialisering heeft wellicht de extreme armoede verminderd maar ze heeft duidelijk de ongelijkheid vergroot’, zegt Juan Somavia, directeur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Om de ongelijkheid en de onvrede die ermee samenhangt te keren, pleit de Chileen voor waardig werk. Dat is meteen ook het thema van een grote campagne die het Vlaamse middenveld dit najaar lanceert.

GROOTMACHTEN EN WERELDHEERSCHAPPIJ
De Aziatische eeuw

Kishore Mahbubani is een Singaporese diplomaat die zich omgeschoold heeft tot internationaal succesauteur. Zijn jongste boek De eeuw van Azië. Een onafwendbare mondiale machtsverschuiving is een optimistische beschrijving van het verdwijnen van de westerse overheersing in de wereld. Een voorpublicatie.

VOORBIJ HET SCHIJNDEBAT
Dolle Amina’s aan het woord

Opinie van MO*journaliste Samira Bendadi.

HOLEBI-ASIELZOEKERS
Bang om verstoten te worden

Buitenlanders die asiel aanvragen omdat ze holebi zijn, worden vaak ook in België gediscrimineerd omwille van hun geaardheid. Andere asielzoekers staan zelden tolerant tegenover holebi’s. Verbaal en fysiek geweld in asielcentra is geen uitzondering. Ibrahim Diallo: ‘Niemand komt in het centrum openlijk uit voor zijn homoseksualiteit.’

WIT-RUSLAND OP WEG NAAR DEMOCRATIE?
‘Het kan nog lang duren’

Na jaren van negatieve berichtgeving over gemuilkorfde media, neergeslagen straatprotesten, vervalste verkiezingen en politieke repressie kwam er eind deze zomer eindelijk eens goed nieuws uit Wit-Rusland. Het regime van president Alexander Loekasjenko liet zijn belangrijkste politiek gevangenen vrij. Waait er een wind of change door de “laatste dictatuur van Europa”? De parlementsverkiezingen op 28 september zullen snel duidelijkheid brengen.

VLAAMSE UNIVERSITEITEN IN DE WERELD
‘Ontwikkelingssamenwerking levert geen centen op’

Laten de Vlaamse universiteiten de wereld binnensijpelen in onderwijs en onderzoek? MO* vroeg het aan de rectoren van Leuven, Antwerpen, Brussel, Hasselt en Gent.

ZUID-AFRIKAANS AUTEUR DAMON GALGUT: ‘Er zijn geen helden meer’
Damon Galgut is een uitermate aangename en bescheiden man. In zijn romans is hij niet erg optimistisch over mensen en hun mogelijkheden om met elkaar te communiceren. De landschappen zijn vaak desolaat en de overheden corrupt. Galgut maakt van dat dreigende materiaal prachtige verhalen. Over de troost van pessimisme, als het ware.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.