Oktober 2010

Bekijk hiet de inhoud van MO*magazine oktober 2010.

BRAZILIË NA LULA
‘De toekomst is aangebroken’
Op 3 oktober kiezen de Brazilianen een nieuwe president. Na twee ambtstermijnen ruimt Luiz “Lula” Inácio da Silva baan voor een opvolger. Welke erfenis laat de immens populaire president achter? MO* trok naar Brazilië, op zoek naar het Lula-effect.

MYANMAR BEREIDT ZICH VOOR OP VERKIEZINGEN
Vechten tegen de angst
Voor het eerst in twintig jaar organiseert de militaire dictatuur in Myanmar nog eens verkiezingen. Niemand gelooft dat de stembusgang in november vrij en democratisch zal verlopen. Toch is er in het gouden land tussen China, Thailand en India meer dan repressie en stilstand.

HUISJESMELKERIJ IN ANTWERPEN
‘Schimmel kan je overschilderen’
In de eerste acht maanden van 2010 behandelde het Antwerpse parket maar liefst 56 strafrechtelijke dossiers rond huisjesmelkerij. De vzw Rot Op Huisjesmelkers plaatste krotverhuur tien jaar geleden op de politieke agenda van ’t Schoon verdiep. Vandaag voert Antwerpen een streng beleid tegen huisjesmelkerij.

ALLOCHTONE MANTELZORG
Wie zorgt voor de verzorger?
Personen met een handicap van Marokkaanse of Turkse afkomst gebruiken nauwelijks de officiële zorgvoorzieningen. Het aanbod is onvoldoende gekend en ouders laten de zorg voor hun kind niet graag over aan een buitenstaander. Maar de zorglast weegt op het gezin en ook het kind zelf mist pedagogische kansen. Ondertussen blinkt de overheid uit in afwezigheid.

GEWELDDADIGE RADICALISERING VOORKOMEN
‘We zijn niet op zoek naar klikspanen’
Leraars, ouders, scoutsleiders en straathoekwerkers kunnen helpen gewelddadige radicalisering te voorkomen. Dat is het uitgangspunt van een conferentie die Binnenlandse Zaken op 15 oktober organiseert in het kader van het EU-voorzitterschap.

OPINIE DOOR ALMA DE WALSCHE
Europa’s dubbele tong
De kans is groot dat dit najaar een verhitte discussie losbarst over de regelgeving rond genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s)

JOACHIM SPANGENBERG OVER BIODIVERSITEIT
‘Menselijke dwaasheid is de grootste bedreiging’
Van 18 tot 29 oktober verzamelen wereldleiders in het Japanse Nagoya om het verlies van biodiversiteit aan te pakken. Heel wat milieueconomen pleiten ervoor een prijskaartje te plakken op de natuur. Ze gaan ervan uit dat een hoge prijs automatisch leidt tot betere bescherming. De Duitse bioloog, ecoloog en econoom Joachim Spangenberg vindt dat een gevaarlijke benadering.

LAAT HET INTERNATIONAAL STRAFHOF EX-KINDSOLDATEN IN DE STEEK?
De kinderen van Lubanga
Hélène Flaam sprak afgelopen zomer in Mahagi (Noordoost-Congo) met tientallen voormalige kindsoldaten van Thomas Lubanga, net op het moment dat het nieuws over zijn mogelijke vrijlating bekend werd. De meeste jongeren komen voor het eerst naar buiten met hun verhaal over de wreedheden die ze destijds meemaakten, over hun hoop en nieuwe angst.

REGIONALE INTEGRATIE
De leiders van de Maghreb hebben grillen
Ze noemen elkaar broeders. Ze delen dezelfde taal en geschiedenis, kampen met dezelfde problemen en uitdagingen –van werkloosheid over extremisme tot migratie en verwoestijning. Toch blijven de Maghreblanden (Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Mauritanië) de minst geïntegreerde regio ter wereld. Hooguit twee procent van hun handel gebeurt binnen de Maghreb zelf.

E RECYCLAGE-INDUSTRIE IN GAZA
Heropbouwen met het puin van het verleden
De inwoners van Gaza gebruiken het puin van de voorbije oorlog om hun verwoeste land opnieuw op te bouwen. Op gevaar voor eigen leven brengt MO*Wereldblogster Tilde De Wandel het proces in beeld.

CHINA’S INTERVENTIE IN AFRIKA EN LATIJNS-AMERIKA 
De stenen aftastend steekt de draak de rivier over
De relatie tussen China, Afrika en Latijns-Amerika zal de wereld van de 21ste eeuw mee vorm geven. Wat zijn de contouren van hun samenwerking? En wat betekent dat voor Europa? Een antwoord in de vorm van zeven vragen.

ROMI ANAUEL, FRONTVROUW VAN TERRAKOTA
Muziek als alchemie
De Portugese wereldmuziekband Terrakota viert zijn tienjarig bestaan met een vierde album, waarin de Angolese frontvrouw Romi Anauel (32) haar ziel blootlegt.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.