Gras zaaien of graszoden?

Tuiniers en doe-het-zelfzaken bieden steeds vaker graszoden aan. In plaats van je gras zelf te zaaien en zes weken te moeten wachten vooraleer het ietwat stevig is, kan je die voorgezaaide matten gewoon uitrollen. Het gras heeft ergens in Vlaanderen of Nederland de tijd gekregen om te groeien.
Wanneer de vrachtwagen jouw graszoden aan huis aflevert, ligt het reeds mooi groen te wezen. Daarna is het nog een drietal weken wachten tot de wortels voldoende hersteld en gegroeid zijn, en de mat vastgeklonken zit aan de ondergrond.
De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) raadt af om grasmatten te kopen, wegens ‘duur en ecologisch onverantwoord’. Greet Tijskens van Velt: ‘Vooreerst wordt er enorm veel water gebruikt om de graszoden te telen, terwijl dat niet hoeft als je gras zelf zou zaaien. Want als het te droog is, zal je gras niet kiemen en gewoon wachten op voldoende regenval.’ In geval van droogte na het kiemen, moet je natuurlijk ook gieten als je zelf zaaide.

Onkruidvrij


‘Bovendien beloven producenten van graszoden altijd een honderd procent onkruidvrij gazon. Het gras wordt dus bewerkt met traagwerkende herbiciden die in de grasmat kruipen en lang na het leggen hun werk doen. Slecht voor het milieu én eigenlijk is er niets onnatuurlijkers dan gras zonder graslandplanten.’
Zelf zaaien in april of september is de boodschap. Graszoden daarentegen worden het hele jaar door gelegd, verzekert een kweker in Hoogstraten. ‘Graszoden zijn voor mensen die slecht plannen of geen geduld hebben’, lacht Tijskens.

Weinig water


Een schone pelouse in de voor- of achtertuin is een must voor veel Vlamingen. Daar is natuurlijk niets mis mee, zeker in een klimaat dat zich daar goed toe leent. Het regent veel in Vlaanderen en het kwik klimt zelden boven dertig graden Celsius. Behalve bij warm weer zal je graszoden in België dus evenmin gek veel water moeten geven.
Veel bemesten hoeft ook niet per se, tenzij je graag vaak je gras afrijdt. ‘Zaai je gras zelf, gebruik een mulchmaaier (een grasmaaier die gras tot  fijne snippers vermaalt en die vervolgens op de grasmat blaast, sa) of eventueel compost om het groen te houden en leg niet meer aan dan je nodig hebt voor je gezin’, geeft Tijskens nog mee. ‘Want anders zit je met teveel maaiafval en krijgen anderen planten geen kansen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.