2014 was belangrijk jaar voor windenergie

Windenergie herpakte zich vorig jaar wereldwijd – en hoe. De capaciteit steeg bijna de helft sneller dan het jaar voordien.

Tomasz Sienicki (cc-by-3.0)

Vorig jaar kwam er in de hele wereld 51.477 megawatt windenergiecapaciteit bij. Dat is 44 procent meer dan in het jaar voordien, meldt de duurzaamheidsblog TreeHugger.

Bijna de helft van de capaciteit kwam erbij in China (45 procent van de bijkomende capaciteit). Het peloton werd aangevoerd door Duitsland (10 procent), de VS (9 procent), Brazilië (5 procent) en India (4 procent).

De wereldwijde capaciteit voor windenergie bedraagt nu bijna 370.000 megawatt. Bijna een derde van die capaciteit staat in China.

Opvallend: een zevende van die wereldwijde capaciteit werd alleen al vorig jaar gerealiseerd. Ook dat geeft aan hoe belangrijk 204 was voor windenergie. In het huidige tempo zou de capaciteit dus in zeven jaar kunnen verdubbelen.

Zonne-energie

2013 was een slap jaar voor windenergie. In de sector van de hernieuwbare energie voelt het steeds meer de concurrentie van zonne-energie.

De concurrentie van zonne-energie blijft wellicht, zeggen analisten. De kostprijs per watt zonne-energie is fors gedaald de laatste jaren. Ook windenergie is goedkoper geworden maar wellicht wordt het makkelijker om zonnepanelen nog goedkoper te maken dan hetzelfde te doen bij windturbines.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.