50 landen hebben al een plan om landdegradatie te stoppen

Elk jaar gaat wereldwijd 24 miljard ton vruchtbaar land verloren. Meer dan vijftig landen hebben nu een plan om landdegradatie te stoppen.

public domain (CC0)

Een derde van de oppervlakte die geschikt is voor landbouw is nu al ernstig gedegradeerd, vooral als gevolg van industriële landbouw.

Zonder grond geen leven. Grond is onder meer nodig om op te wonen en om voedsel op te kweken. Maar steeds meer grond wordt onbruikbaar. Elk jaar gaat 24 miljard ton vruchtbaar land verloren, bleek vorig jaar uit de eerste Global Land Outlook van de VN.

Een derde van de oppervlakte die geschikt is voor landbouw is nu al ernstig gedegradeerd, vooral als gevolg van industriële landbouw. Ondertussen blijft de wereldbevolking groeien en neemt de vraag naar voedsel toe. De druk op de resterende goede grond wordt stilaan onhoudbaar.

Neutraliteit

Daarom lanceerden de VN het concept landdegradatie-neutraliteit (LDN). Tegen 2030 moeten zoveel mogelijk landen landdegradatie-neutraal zijn, dat wil zeggen dat er dan netto geen gedegradeerde grond meer mag bijkomen. Als grond onbruikbaar wordt, moet elders evenveel onbruikbare grond hersteld worden.

Als grond onbruikbaar wordt, moet elders evenveel onbruikbare grond hersteld worden.

114 landen, hoofdzakelijk in Latijns-Amerika, Afrika en Azië, hebben ondertussen aangegeven dat ze een LDN-doelstelling gaan bepalen. Ze moeten berekenen wat verloren ging en wat ze dus precies moeten doen om tegen 2030 landdegradatie-neutraal te zijn.

Meer dan vijftig landen hebben hun doelstelling al bepaald.

SDG’s

LDN krijgt een sleutelrol in de strijd tegen landdegradatie.

In september vorig jaar, op de top van de VN-conventie voor de Strijd tegen de Verwoestijning (UNCCD) in China, werd een LDN-fonds gelanceerd. Dit fonds, dat los staat van de VN, moet publieke en private zien samen te brengen om projecten te financieren die gedegradeerd land herstellen.

De LDN-doelstelling is ook opgenomen bij de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die de VN tegen 2030 willen halen. Landdegradatie-neutraliteit maakt deel uit van duurzaam ontwikkelingsdoel 15 (SDG 15), dat ontbossing, verwoestijning, landdegradatie en het verlies aan biodiversiteit een halt wil toeroepen.

Bovendien speelt LDN een sleutelrol bij het behalen van andere duurzame ontwikkelingsdoelen. Als er voldoende vruchtbare grond is, dalen bijvoorbeeld de armoede (SDG 1) en de honger (SDG 2) in de wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.