Jihadistisch geweld eiste vorige zondag opnieuw mensenlevens bij verkiezingen

België gaat meedoen aan internationale troepenmacht tegen jihadisten in Mali

MINUSMA/Harandane

Een stembureau in de Malinese hoofdstad Bamako. Volgens de eerste cijfers ging slechts 10 procent van de stemgerechtigden in de hoofdstad Bamako stemmen.

België gaat meedoen aan de nieuwe internationale troepenmacht ‘Takuba’, die jihadistische milities in Mali moet verdrijven. In het West-Afrikaanse land is het al langer onrustig. Zondag vielen er bij de parlementsverkiezingen nog verschillende doden, werden stembureaus overhoop gehaald en werden meerdere dorpshoofden gegijzeld.

De parlementsverkiezingen werden eerder al verschillende keren uitgesteld door de onrust in sommige gebieden. In Mali zijn verschillende jihadistische groeperingen actief. In het noorden van het land vecht het regeringsleger tegen jihadisten die banden hebben met Al Qaida en met IS.

Mali telt zo´n 19 miljoen inwoners en de staat heeft geen controle over het hele land. Sinds 2012 is er een politieke crisis. Mali krijgt steun van de VN-vredesmacht en Franse troepen om de Islamitische milities te verdrijven, maar ondanks die internationale steun blijft het onrustig.

Er komt nu een nieuwe internationale troepenmacht van elf verschillende landen. België zal daar deel van uitmaken, naast onder meer Nederland, Portugal en Denemarken. Het gaat om een operatie van Europese Special Operations Forces (SOCEUR). De internationale troepenmacht moet de Malinese regeringssoldaten steunen in de strijd tegen jihadistische milities. De troepenmacht krijgt de naam Takuba mee, een verwijzing naar een soort zwaard dat in de Sahelregio vaak gebruikt wordt.

Oppositieleider gekidnapt

Niemand ontkomt aan het geweld in Mali. Oppositieleider Soumaïla Cissé werd vier dagen voor de verkiezingen gekidnapt door de terroristische organisatie Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin, die banden heeft met Al Qaida.

Cissé was campagne aan het voeren in het noorden van Mali toen gewapende mannen begonnen te schieten. Hierbij raakten verschillende personen van Cissé’s delegatie gewond. Zijn bodyguard overleefde de schietpartij niet.

De volgende dag werden vijf leden van de delegatie vrijgelaten, maar de oppositieleider wordt nog altijd gevangen gehouden.

Militairen komen om het leven

Verschillende dorpshoofden werden gekidnapt en inwoners werden met de dood bedreigd.

Ook corona zorgde voor extra verwarring bij de stembusgang. Een paar uur voor de stembureaus opengingen, viel ook de eerste coronadode. Vier dagen voor de verkiezingen werd de eerste coronabesmetting vastgesteld. Daardoor gingen stemmen vanuit de oppositie op om de verkiezingen nog maar eens uit te stellen.

Maar de verkiezingen gingen door. Als preventiemaatregel werden in de hoofdstad Bamako mondmaskers en desinfecterende handgels uitgedeeld. Ook op het platteland werden maatregelen genomen en pakketten uitgedeeld met benodigdheden om je handen te kunnen wassen.

De onrust in Mali speelde de verkiezingen parten: 200.000 Malinezen die in het conflictgebied wonen, konden niet gaan stemmen. De stembusgang verliep ook niet overal rustig, meldden verschillende verkiezingswaarnemers. In het noorden kwamen negen mensen om het leven toen een auto op een landmijn reed.

In het centrum van het land werd verkiezingsmateriaal gestolen en werden stembureaus geplunderd om te verhinderen dat mensen hun stem konden uitbrengen. Verschillende dorpshoofden werden gekidnapt en inwoners werden met de dood bedreigd. Ook na verkiezingsdag werd nog een incident gemeld: drie militairen kwamen om het leven nadat hun voertuig voorbij een bermbom reed.

Door de chaotische omstandigheden werd gevreeds voor een lage opkomst. Volgens de eerste peilingen brachten op het platteland veel meer mensen hun stem uit dan in de hoofdstad. Slechts 10 procent van de stemgerechtigden in de hoofdstad Bamako ging stemmen, in de rest van het land zou dat meer dan 34 procent zijn. Al zijn ook die cijfers niet indrukwekkend. De tweede stemronde is gepland voor 19 april.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.