Alle resterende fossiele brandstoffen verbranden zou zeespiegel 58 meter doen stijgen

Wat zou er gebeuren mocht je alle resterende fossiele brandstoffen verbranden? Dan zou de zeespiegel met bijna 60 meter stijgen, besluit een nieuw onderzoek. Maar ook zonder zo’n extreem scenario is de stijging van de zeespiegel zorgwekkend.

  • Bryan Burke (CC BY-NC-ND 2.0) Een vervuilende zonsondergang in Schotland. Bryan Burke (CC BY-NC-ND 2.0)

Door de verbranding van de resterende voorraden steenkool, olie en gas zou er 10.000 gigaton CO2 bij komen in de atmosfeer. Daarmee verhevig je het broeikaseffect zodanig dat ongeveer heel Antarctica zou smelten. In zo’n worst case scenario stijgt de zeespiegel namelijk met 58 meter, meldt het gerenommeerde tijdschrift Science.

3 centimeter per jaar

De stijging zou een ritme van 3 centimeter per jaar aanhouden. Tegen het einde van dit millennium zou de zeespiegel 30 meter hoger liggen.

Dat bedreigt heel wat dichtbevolkte gebieden waaronder Sjanghai, Hong Kong, Tokio, Calcutta, Hamburg, New York en Washington, samen goed voor meer dan 1 miljard mensen.

Vorige studies richtten zich vooral op de gevolgen van de CO2-uitstoot voor de West-Antarctische ijskap. De nieuwe studie laat zien dat ook de veel grotere Oost-Antarctische ijskap zou smelten; die wordt onstabiel zodra er 600 tot 800 gigaton CO2 bij komt, berekenden de onderzoekers.

Nu al zorgwekkend

Ook zonder de verbranding van alle fossiele reserves is de stijging van de zeespiegel al zorgwekkend. Als de huidige trend van CO2-uitstoot zestig tot tachtig jaar aanhoudt, wordt de West-Antarctische ijskap al onstabiel, stellen de onderzoekers. Mogelijk zijn we daar het point of no return al voorbij, zeggen ze.

Ook zonder de verbranding van alle fossiele reserves is de stijging van de zeespiegel zorgwekkend.

Begin dit jaar waarschuwden onderzoekers van Harvard al dat de zeespiegel de voorbije twee decennia veel sneller beginnen stijgen is dan in de jaren ervoor.

De laatste twintig jaar stijgt het zeeniveau met ongeveer 3 millimeter per jaar, een kwart meer dan gedacht.

Dijken alleen zullen niet volstaan tegen de stijgende zeespiegel, waarschuwde de Amerikaanse oceaan- en klimaatdienst NOAA in mei. Ook natuurlijke en hybride systemen zullen nodig zijn om de kust te beschermen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.