Amerikanen zeer pessimistisch over politieke verdeeldheid

De politieke verdeeldheid in de VS is groter dan ooit. De Amerikanen denken niet dat het snel goed komt. Ze vrezen zelfs dat het land er schade door oploopt.

  • Dray-Dray (CC BY-NC-SA 2.0) Als Republikeinen en Democraten de komende twee jaar, de laatste jaren van Obama's ambtstermijn, elkaar niet opnieuw vinden, dan kan dat het land flinke schade toebrengen, zeggen zeven op de tien Amerikanen. Dray-Dray (CC BY-NC-SA 2.0)

De Verenigde Staten zijn politiek in tweeën gebroken. Republikeinen en Democraten staan lijnrecht tegenover elkaar. Samenwerking is ver zoek, zeker nu de Republikeinen hun positie in het parlement verstevigd hebben en de Democratische president Barack Obama het nog moeilijker krijgt om zijn plannen te verwezenlijken.

Meer dan ooit verdeeld

Ruim acht op de tien Amerikanen vinden dat het land meer dan ooit politiek verdeeld is, blijkt uit een onderzoek van het Pew-onderzoekscentrum.

Die perceptie leefde de laatste jaren ook al bij zeer veel Amerikanen, maar nieuw is dat nu bijna niemand nog gelooft dat het snel goedkomt. Ruim drie kwart denkt dat het over vijf jaar even erg (41 procent) of nog erger (36 procent) zal zijn.

Schade

Als Republikeinen en Democraten de komende twee jaar, de laatste jaren van Obama’s ambtstermijn, elkaar niet opnieuw vinden, dan kan dat het land flinke schade toebrengen, zeggen zeven op de tien Amerikanen.

Iets meer dan de helft van de Amerikanen denkt dat 2015 geen goed jaar wordt. Vooral de jongeren zijn pessimistisch. Twaalf maanden geleden dacht twee derde van de twintigers nog dat 2014 een goed jaar zou worden, nu denkt nog nauwelijks de helft van deze leeftijdscategorie dat over 2015.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.