Bahreinse rechtbank ontbindt oppositiebeweging

De Bahreinse rechtbank heeft op 17 juli de sjiitische oppositiebeweging Al Wefaq ontbonden omdat ‘ze zou bijdragen aan geweld en terrorisme’. Het soennitische minderheidsregime tolereert geen elke vorm van tegenstand. Enkele tientallen individuen raakten ook al hun Bahreinse nationaliteit kwijt.

  • Al Jazeera English (CC BY-SA 2.0) Sinds 2011 komen sjiieten op straat om meer zeggenschap te eisen. Al Jazeera English (CC BY-SA 2.0)
  • Bahrain Ministery of Foreign Affairs (CC BY-ND 2.0) Bahrein heeft nauwe relaties met Saoedi-Arabië. Bahrain Ministery of Foreign Affairs (CC BY-ND 2.0)

Zestig procent van de Bahreiners zijn sjiieten, maar het land wordt geregeerd door een soennitisch koningshuis, dat van de Khalifa’s, die tevens de soennitische regering stevig onder de knoet houden. Al Wefaq was de grootste sjiitische oppositiebeweging in het land, ontstaan uit de Bahreinse Vrijheidsbeweging.

Relatie met Iran

Volgens het officiële Bahreinse persagentschap besliste de rechtbank dat de beweging ‘geen respect had voor de wet of voor de fundamenten van de samenleving die gebaseerd zijn op tolerantie en respect voor anderen’.

De sjiitische banden met Iran zijn een doorn in het oog van de autoriteiten in Manama.

Al Wefaq zou ook ‘een klimaat van terrorisme, extremisme en geweld creëren en zorgen voor buitenlandse inmenging in nationale aangelegenheden’, aldus het persagentschap. Dat laatste slaat op nauwe banden die de oppositiebeweging met het sjiitische Iran zou hebben.

Die zogeheten sjiitische banden met Iran zijn een doorn in het oog van de autoriteiten in de hoofdstad Manama en van Saoedi-Arabië. Het Bahreinse Khalifa-regime wordt immers sterk gecontroleerd door Saoedi-Arabië, dat Bahrein financieel ondersteunt, nu het land door zijn olie heen is. De leden van de Bahreinse koninklijke familie zijn overigens van oorsprong Saoedische soennieten.

‘Dit soort acties laat zien dat de regering van Bahrein niet zoekt naar oplossingen’, stelt een woordvoerder van het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bahrain Ministery of Foreign Affairs (CC BY-ND 2.0)

Bahrein heeft nauwe relaties met Saoedi-Arabië.

Niet langer een Bahreiner

De laatste twee jaar zijn al tientallen Bahreiners hun nationaliteit verloren nadat ze op een vreedzame manier protesteerden tegen de overheid, en mensenrechtenactivisten werd het recht ontzegd om nog te reizen.

Een week nadat de werking van de oppositiebeweging Al Wefaq werd stilgelegd, werd zo ook de nationaliteit opgeheven van de 79-jarige sjeik Ayatollah Isa Qassim, de spirituele leider van de sjiitische moslimmeerderheid, . Zaterdag kondigde de rechtbank aan dat hij werd beschuldigd van sektarisme en aanzetting tot geweld.

De emmer loopt stilaan over

Het Bahreinse Instituut voor Rechten en Democratie (BIRD), een belangenorganisatie in Londen en een verbannen oppositiegroep, waarschuwt dat de overheid door dergelijke acties onrust kan veroorzaken.

In 2012 werd protesteren in Manama verboden

Sinds 2011 komen sjiieten op straat om meer burgerrechten en zeggenschap te eisen. De monarchie drukte de hardhandig de kop in, met behulp van bondgenoten Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. In 2012 werd protesteren in Manama verboden, maar toch komt de sjiitische bevolking nog geregeld op straat om te demonstreren, zeker in de kleinere dorpen.  

‘We zijn erg bezorgd dat de situatie zal escaleren en de acties zullen leiden tot geweld. Het arrest van de sjiitische geestelijke leider kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen’, zegt Sayed Ahmed al-Wadaei van BIRD. Na het gerechtelijke besluit om Al Wefaq te ontbinden, kwamen inderdaad al meteen sjiitische Bahreiners op straat.

Al Jazeera English (CC BY-SA 2.0)

Sinds 2011 komen sjiieten op straat om meer zeggenschap te eisen.

Intimidatie

De afgelopen jaren arresteerden en intimideerden de Bahreinse autoriteiten geregeld verschillende opposanten en mensenrechtenverdedigers. De sjiitische geestelijke Ali Salman en tevens de leider van Al Wefaq, kreeg in 2014 een gevangenisstraf voor het aanzetten tot geweld. In mei verdubbelde de rechtbank zijn straf tot negen jaar.

Vorige maand werd de mensenrechtenactivist Nabeel Rajab een vrijlating op borgtocht geweigerd. Rajab werd eerder alweer gearresteerd omdat hij in zijn tweets Saoedi-Arabië en het soennitische regime in Bahrein had bekritiseerd.

‘Nabeels arrestatie is een sterke, beangstigende boodschap van de Bahreinse overheid voor activisten, zelfs voor degenen met sterke internationale relaties’, stelde Brain Dooley, directeur van Human Rights First in Washington, toen.

Opportunistisch Westen

Uit westerse hoek komt maar weinig kritiek.

Uit westerse hoek komt maar weinig kritiek. In Bahrein ligt ook een marinebasis die dienst doet als hoofdkwartier van de Amerikaanse Vijfde vloot. En volgens BIRD is de interesse van Groot-Brittannië in de Bahreinse mensenrechten en het promoten van een politieke dialoog sterk gedaald sinds beide staten in 2014 een akkoord ondertekenden om de marinehaven van Mina Salman te bouwen.

In januari noemde de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, Bahrein ‘een land dat in de juiste richting vaart’ en ‘significante hervormingen ondergaat’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.