Belgisch-Nederlands team ontwikkelt schone diesel

Wetenschappers van de KU Leuven en de Universiteit Utrecht hebben een methode ontwikkeld waarbij schonere diesel kan worden geproduceerd. Binnen enkele jaren zullen de eerste wagens op deze brandstof rondrijden.

  • Public Domain De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat binnen 5 tot 10 jaar auto’s op deze schonere diesel zullen rondrijden. Public Domain

Voor de productie van brandstof zijn katalysatoren nodig die chemische reacties uitlokken die het rauwe materiaal omzetten in bruikbare brandstof.

Katalysatoren kunnen meerdere chemische functies hebben. In het geval van deze studie waren dat twee verschillende functies die vertegenwoordigd werden door twee materialen: het metaal platina en een solide zuur.

Telkens als een molecule rauw materiaal in contact komt met een van deze materialen zal die lichtjes veranderen. Op het einde van het proces zijn de moleculen klaar om gebruikt te worden als diesel. 

Stalen verwisseld 

De gangbare theorie is dat de afstand tussen het metaal en het zuur in de katalysator zo klein mogelijk moet zijn. Dat bevordert het heen en weer bewegen van de moleculen en optimaliseert het productieproces voor diesel.

De nieuwe techniek kan zorgen dat er minder CO2 wordt uitgestoten.

Wetenschappers Johan Martens en Krijn de Jong ontdekten dat dit uitgangspunt verkeerd is. ‘Eerst dachten we dat de stalen verwisseld werden of er iets mis was met onze analyse’, zegt Johan Martens van KU Leuven. ‘We herhaalden de experimenten drie keer en kwamen tot de conclusie dat de huidige theorie verkeerd is. Er is niet zoiets als een minimum afstand tussen de functies in een katalysator. Dit gaat in tegen wat de afgelopen 50 jaar werd aangenomen.’

De nieuwe techniek kan diesel optimaliseren zodat de auto’s die erop rijden veel minder CO2 uitstoten. De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat binnen 5 tot 10 jaar auto’s op deze schonere diesel zullen rondrijden.

De Belgisch-Nederlandse studie verscheen in Nature.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.