Beloofde klimaatinspanningen leveren 1 miljoen banen op

De klimaatinspanningen van de VS, China en de EU zoals ze nu bekend zijn, leveren de drie economieën 1 miljoen nieuwe banen op tegen 2030. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse New Climate Institute. Dat effect zou nog veel groter zijn bij meer ambitieuze klimaatinspanningen.

  • The Climate Group (CC BY-NC-SA 2.0) Voor de EU alleen zou een ambitieuzer klimaatplan 420.000 nieuwe banen opleveren tegen 2030, 46.000 geredde levens per jaar en meer dan 156 miljard euro besparing per jaar door lagere importkosten van fossiele brandstoffen. Dat is veel meer dan de 70.000 nieuwe banen, 6.000 geredde levens en 27,5 miljard euro besparingen in de huidige plannen. The Climate Group (CC BY-NC-SA 2.0)

Naast bijkomende banen zullen de klimaatinspanningen in de drie regio’s ook elk jaar 113.000 vroegtijdige overlijdens door luchtvervuiling voorkomen. Bovendien realiseren de economieën een enorme besparing omdat ze minder fossiele brandstoffen hoeven te importeren, concludeert het rapport.

Ambitieuzer

‘Dit rapport bewijst opnieuw dat ambitieuze klimaatmaatregelen ten goede komen aan ons allemaal.’

Toch is dat niet genoeg, zeggen Greenpeace, het Wereldnatuurfonds, Oxfam, de Bond Beter Leefmilieu en 11.11.11 in een persbericht. De voorgestelde plannen stroken immers nog niet met de internationaal aanvaarde doelstelling om de opwarming onder de kritieke grens van 2 graden Celsius te houden.

Als ze die doelstelling wel zouden volgen en het traject richting 100 procent hernieuwbare energie tegen het midden van deze eeuw aanhouden, dan groeien ook de maatschappelijke baten, laat het rapport zien.

Voor de EU alleen zou een ambitieuzer klimaatplan 420.000 nieuwe banen opleveren tegen 2030, 46.000 geredde levens per jaar en meer dan 156 miljard euro besparing per jaar door lagere importkosten van fossiele brandstoffen. Dat is veel meer dan de 70.000 nieuwe banen, 6.000 geredde levens en 27,5 miljard euro besparingen in de huidige plannen.

‘Dit rapport bewijst opnieuw dat ambitieuze klimaatmaatregelen ten goede komen aan ons allemaal’, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. ‘Ook in ons land liggen de opportuniteiten voor het rapen. Maar om dat potentieel aan banen, besparingen en een betere gezondheid ten volle te benutten, moeten de overheden in ons land nu eindelijk een akkoord sluiten over ons klimaatbeleid. Dit had vijf jaar geleden al moeten gebeuren. De huidige blokkade is surrealistisch. We dreigen de vele socio-economische voordelen van een sterk Europees klimaatbeleid mis te lopen.’

The Climate Group (CC BY-NC-SA.0)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.