Meest verhandelde reptiel uit het oostelijke Caribische gebied

‘Best beschermde reptiel op aarde’ maakt spectaculaire comeback

Foto met dank aan Re:Wild / Jeremy Holden

De gekko is een populair doelwit voor verzamelaars van exotische huisdieren.

Een zeldzame gekko, niet groter is dan een paperclip, maakt een opmerkelijke comeback in het Caribisch gebied. Die is te danken aan de beschermingsinspanningen van milieuorganisaties en de overheid.

De populatie van de zogenaamde Union Island-gekko (Gonatodes daudini), bekend om de juweelachtige vlekken op zijn huid, is bijna verdubbeld, van zo’n 10.000 exemplaren in 2018 tot 18.000 nu.

De gekko leeft in een oerbos van ongeveer 50 hectare groot op Union Island, onderdeel van Saint Vincent en de Grenadines. Bij de ontdekking in 2005 werd werd de gekko vrijwel onmiddellijk een geliefd doelwit van verzamelaars, zegt natuurbeschermingsorganisatie Fauna & Flora International (FFI).

De organisatie sloeg de handen in elkaar met Re:Wild en lokale partners zoals Union Island Environmental Alliance en het bosbouwdepartement van Saint Vincent en de Grenadines om een herstelplan voor de soort uit te dokteren. Dat omvatte uitbreiding van beschermde gebieden omvat, patrouilles tegen stroperij en camerabewaking.

Meest verhandelde reptiel

Na de ontdekking kromp de wilde populatie van de gekko tot amper een vijfde van zijn oorspronkelijke omvang. Een studie uit 2017 riep de gekko uit tot meest verhandelde reptiel uit het oostelijke Caribische gebied.

‘Als inwoner van Union en gemeenschapsleider ben ik bijzonder trots deel uit te maken van dit succesverhaal’, zegt Roseman Adams, medeoprichter van de lokale Union Island Environmental Alliance. ‘Zonder twijfel hebben onze gezamenlijke, niet-aflatende toewijding en opoffering ons zover gebracht. We moeten nu volledig consequent zijn met verdere verbeteringen in de bescherming van de habitat van de gekko om dit succes te behouden.’

In 2019 is de regering van Saint Vincent en de Grenadines er ook in geslaagd om de Union Island-gekko op Appendix I van CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten) te plaatsen. Dat betekent dat de soort nu het hoogste niveau van bescherming heeft tegen exploitatie en illegale handel. Dat geeft autoriteiten over de hele wereld de bevoegdheid om concrete juridische stappen te ondernemen tegen stropers en internationale handelaren.

Meerdere bedreigde soorten

‘Het is echt een bewijs van de vastberadenheid van het Ministerie van Bosbouw - en de geweldige gemeenschapswachters op Union Island - dat deze gekko een van de best bewaakte reptielen ter wereld is geworden’, zegt Jenny Daltry, directeur van de Caribische Alliantie voor Re:wild en FFI. ‘Dit is iets waar de hele gemeenschap van Union Island terecht trots op kan zijn.’

Het eiland, met zijn goed bewaarde tropische droogbos en koraalriffen, heeft een groot aantal endemische soorten die bescherming nodig hebben. Zo is er de Caribische diamantharantula (Tapinauchenius rasti) en de roze neushoornleguaan (Iguana insularis insularis).

‘Als de ontwikkeling van Union Island niet goed wordt beheerd, brengt dit niet alleen de toekomst van de gekko in gevaar, maar ook die van een groot aantal andere bedreigde soorten die in dit gebied voorkomen’, zegt Isabel Vique, programmamanager van FFI voor het Caribisch gebied.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Mongabay.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.