Bezorgde burgers richten zich tot de politiek

Woensdag plaatste Peter Terryn, notoir politiek activist, een petitie online gericht aan de premier en alle leden van het parlement. Hij roept hen op om de oorlogsdaden van Israël te veroordelen. MO* voelde de man en de politiek aan de tand.

  • © Montecruz Foto Een jong meisje in de straten van Berlijn © Montecruz Foto
  • De samenkomst in Antwerpen afgelopen zaterdag
  • © www.palestineremembered.com © www.palestineremembered.com

De voorbije zeven dagen zijn er 172 Palestijnen om het leven gekomen in de Gazastrook. Bovendien zijn volgens het Duitse persbureau DPA bijna één derde onder hen vrouwen en kinderen . Zij baseerden zich op cijfers van het ministerie van Gezondheid in Gaza.

Ondanks de materiële schade die Hamas aanricht in Israël, zijn er nog geen slachtoffers gevallen aan de Israëlische kant. Een belangrijke reden hiervoor is het rakettenschild van Israël dat een groot deel van de raketten die vanuit Gaza worden afgevoerd weet te onderscheppen.

‘Stop de Israëlische agressie’

Op vijf dagen wist de petitie bijna 3000 handtekeningen binnen te halen. Alleen al op de eerste dag werden meer dan 1500 handtekeningen opgetekend. Volgens de petitie schendt Israël artikel 4 van het Aanvullend Protocol II van de Conventie van Genève dat stelt dat zij die niet rechtstreeks deelnemen of niet meer deelnemen aan vijandelijkheden onder alle omstandigheden menselijk moeten worden behandeld.

Verder roept Terryn de Belgische Staat en de deelstaten op om alle mogelijke invloed uit te oefenen op Israël om verdere schendingen te vermijden. Ook wordt geëist dat België alle bilaterale akkoorden met Israël opschort. En er wordt gevraagd dat de Belgische vertegenwoordigingen in de EU-organen alle mogelijke stappen zetten om een einde te maken aan het Israëlisch offensief. Terryn hoopt 10.000 handtekeningen te kunnen verzamelen in aanloop van die actie. Tot nu toe heeft Terryn nog geen reactie van enige politieke partijen ontvangen.

De samenkomst in Antwerpen afgelopen zaterdag

Louter manifesteren volstaat niet

“De directe aanleiding voor mij om de petitie te starten was natuurlijk de escalatie in de regio. Ik werk al heel lang rond dit onderwerp en louter manifesteren volstaat niet.” Toch is Terryn één van de initiatiefnemers achter de samenkomst in Antwerpen afgelopen zaterdag waar de opkomst de verwachtingen overtrof. Zaterdag zal een protestactie georganiseerd worden in Brussel.

De straat op

Imade Annouri, kersvers Vlaams Parlementslid voor Groen, was erbij in Antwerpen. “Ik vond het goed dat er heel wat mensen op straat kwamen. Net zoals er in veel steden over heel de wereld gebeurt; Detroit, Den Haag, New York, Londen, noem maar op! De Palestijnse zaak is vandaag de meest inhumane kwestie waar we mee geconfronteerd worden. Ik ben blij dat er mensen van de linkse partijen (sp.a, pvda, en Groen) aanwezig waren.”

De Palestijnse zaak is vandaag de meest inhumane kwestie waar we mee geconfronteerd worden

Zondag publiceerde Joods Actueel een artikel waarin wordt gesteld dat op die betoging honderden aanwezigen anti-Joodse leuzen scandeerden met referenties naar slachtpartijen en de verdrijving van Joden. “De organisatoren zelf wilden duidelijk een pro-Palestina betoging houden en dat was het ook,” zegt Annouri. “Wel merk ik dat mensen van alle kanten er een religieus verhaal van willen maken en dat is het niet. Dit is een humanitaire kwestie.”

Of Annouri zich achter de petitie schaart? “Absoluut! Het drama vandaag is niet alleen wat er in het Midden-Oosten gebeurt maar ook het feit dat de politieke klasse niet reageert.”

Zondag liet federaal parlementslid Wouter De Vriendt via een opiniestuk op de website van Groen al weten dat voor Groen de Belgische regering de druk op Israël moet verhogen. “België kan de economische en juridische druk op Israël verhogen om zo respect voor het internationaal recht af te dwingen.”

© Montecruz Foto

Een jong meisje in de straten van Berlijn

De reactie van België

Vrijdag komt de Commissie Buitenlandse Zaken samen met de minister van Buitenlandse Zaken Reynders samen en zal men zich over de kwestie buigen. Toekomstig voorzitter van die Commissie Dirk Van der Maelen (sp.a) wil alvast zijn mening over de huidige crisis kwijt. “Mijn voorstel zal zijn dat we de ambassadeurs van Israël en Palestina uitnodigen en hen vragen waarom ze geen gevolg geven aan het staakt het vuren waar Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, toe opriep. Op korte termijn moeten we tot een wapenstilstand komen. Pas daarna kunnen stappen gezet worden richting twee-statenoplossing.”

Het wordt tijd dat aan Israël wordt duidelijk gemaakt dat de internationale gemeenschap dit niet langer pikt

Toch is Van der Maelen van mening dat er een disproportioneel gebruik van geweld is aan de zijde van Israël. “Het wordt tijd dat aan Israël wordt duidelijk gemaakt dat de internationale gemeenschap dit niet langer pikt. Er moeten daden komen als Israël niet snel tot een staakt-het-vuren overgaat. Ik dring al heel lang aan op economische sancties en een aantal landen hebben ondertussen ook intitiatieven ondernomen.” Wel steunt hij enkel petities die beide strijdende partijen oproepen tot het respecteren van het internationaal recht.

Reactie

Na het vragen naar een reactie van de premier, werden we verwezen naar het persbericht over de situatie in het Midden-Oosten dat enkele minuten na onze vraag online werd geplaatst. Di Rupo vraagt “alle partijen” om de grootste terughoudenheid aan de dag te leggen en het geweld stop te zetten. Wel laat hij optekenen bezorgd te zijn over het disproportionele gebruik van geweld zonder expliciet naar Israël te verwijzen. Woensdag stuurde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn laatste persbericht uit en dit was duidelijk positiever ten opzichte van Israël. Zo opende hij, voor het Israëlische geweld te betreuren, met de veroordeling van de raketaanvallen van Hamas die “onschuldige Israëlische burgers treffen.”

© www.palestineremembered.com

 

Belgische Joden zijn in de eerste plaats Belgen, wij staan buiten dit conflict

Bij de ambassade van Israël krijgen we enkel te horen dat er niet gereageerd wordt op online petities. Tevens werd er wat lacherig gedaan over de petitie. “3000 handtekeningen is niet veel maar enfin…” Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, zegt liever niet te willen reageren. “De Joodse gemeenschap hier wil zich niet mengen in een conflict in het buitenland. Door het conflict te importeren, zet je enkel maar gemeenschappen tegen elkaar op.”

Toch zegt Freilich dat het, over het algemeen, geweten is dat de Joodse gemeenschap in België Israël steunt, zonder specifiek naar de recente gebeurtenissen te verwijzen. “Wat er ook gebeurt, de Joodse gemeenschap hier zal altijd Israël steunen. Net zoals veel mensen uit de moslimgemeenschap altijd de Palestijnen zullen steunen.”

Volgen Freilich mag er van de Belgische Joodse gemeenschap niet verwacht worden dat ze Israël gaan veroordelen of dat ze de daden van het land gaan uitleggen. “De Belgische Joden zijn in de eerste plaats Belgen, wij staan buiten dit conflict.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Hoofdredacteur MO*

    Jago Kosolosky (°1991) staat sinds 1 augustus 2020 aan het hoofd van MO* en MO.be. Hij volgde Gie Goris op, hoofdredacteur van MO* van bij het ontstaan van de publicatie in 2003.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.