Bijna 18 miljoen Amerikanen lopen risico’s door olie- en gaswinning

Naar schatting wonen 17,6 miljoen Amerikanen op een afstand van minder dan 1,6 kilometer van een actieve olie- of gasbron. Zij hebben een hoger risico op neurologische problemen, hart- en vaatziekten en geboorteafwijkingen.

  • Great Barklay CC BY-NC-ND 2.0 Great Barklay CC BY-NC-ND 2.0

Onderzoekers van PSE Healthy Energy, de Unversiteit van Californië en het Harvey Mudd College brachten voor het eerst in kaart hoeveel mensen op zo’n korte afstand van olie- en gasbronnen in de VS wonen.

Uit eerder onderzoek bleek dat actieve olie- en gasbronnen de lucht, het oppervlaktewater, grondwater en de bodem vervuilen. Daarnaast veroorzaken ze licht- en lawaaioverlast. Mensen die binnen een afstand van 1,6 kilometer van zo’n bron wonen, lopen een hoger risico op gezondheidsproblemen.

Schaliegas

‘Onze studie is erop gericht duidelijkheid te scheppen over het aantal mensen te maken heeft met dit verhoogde risico door blootstelling aan vervuilende stoffen als gevolg van olie- en gaswinning’, zegt Eliza Czolowski, onderzoeker bij PSE.

‘Onze studie bekijkt het aantal mensen dat te maken heeft met dit verhoogde risico door blootstelling aan vervuilende stoffen als gevolg van olie- en gaswinning’

In West-Virginia wonen de meeste mensen dicht bij een actieve olie- of gasbron, ongeveer 50 procent van de bevolking. Oklahoma volgt als tweede, met 47 procent.

Ongeveer een kwart van de inwoners van Ohio, 24 procent, woont in de directe omgeving van een bron. Texas voert in absolute getallen de lijst aan, met 4,5 miljoen mensen die dichtbij een olie- of gasbron leven.

De onderzoekers keken naar zowel conventionele olie- en gasbronnen, als naar schaliegas en -olie. In het laatste geval wordt met zand, water en chemicaliën olie of gas losgemaakt uit rotsformaties.

‘Ondanks de verschillen in productietechniek, kunnen de risico’s erg op elkaar lijken’, stelt Czolowski. Veel vervuilende stoffen, zoals benzeen, formaldehyde en fijnstof komen bij zowel conventionele als onconventionele technieken vrij.

De studie is vandaag gepubliceerd in Environmental Health Perspectives.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.