Biostenen kunnen in de toekomst beton vervangen

Stenen die “groeien” door bacteriën aan een grondstof toe te voegen vormen een groener en goedkoper alternatief dan baksteen en beton. Peter Trimble maakte een kruk met deze techniek, waarmee hij bewees dat de alternatieve methodes geen verre toekomstdroom zijn.

 

  • Muren op basis van henna.

Baksteen van zand en urine

Voeg de bacterie Sporosarcina Pasteurii toe aan zand, meng met calcium en urine en het resultaat is een steen die bijna net zo sterk is als beton. De Brit Peter Trimble bewees dat de techniek potentieel heeft door een kruk te ontwerpen die 70 procent van de druksterkte van beton bevat, maar tegelijk ook biologisch afbreekbaar is. Het materiaal is nog niet klaar voor bouwplannen: er moet nog aan gesleuteld worden om het bestand te maken tegen waterschade en erosie. Maar Trimble ziet de mogelijkheden groots in, “als je het concept eenmaal hebt, kan het overal toegepast worden”. Volgens hem zou het proces gebruikt kunnen worden om bakstenen en andere bouwmaterialen te kunnen maken in onder andere Sub-Sahara Afrika, waar zand in grote hoeveelheden beschikbaar is.

De machine die Trimble in elkaar knutselde om de kruk te maken bestaat uit de pomp afkomstig van een oud koffiezetapparaat, de mixer van een blender, een vorm waar het zand in gegoten wordt en een tank om de vloeistoffen in te bewaren. In een aparte tank worden de bacteriën gekweekt om daarna via buisjes in het zand gepompt te worden. De volgende dag worden calcium chloride en ureum (een stof dat in urine teruggevonden wordt) toegevoegd. Na twee dagen is de kruk klaar en sterk genoeg om 91 kilo te ondersteunen.

Bio-bouw

De techniek wordt al gebruikt, architect Magnus Larsson pastte het met een team toe in de Sahara, om zo een muur te bouwen dat woestijnvorming tegen gaat en oases creëert. Bedrijven als bioMason gebruiken gelijkaardige procedés om bakstenen te “kweken”. Andere alternatieven voor de bouwsector zijn stenen gemaakt van zwamvlok, beton op basis van hennep en geopolymeer cement.

De zoektocht naar alternatieven is nog wat experimenteel, maar nodig. Niet alleen is cement ontzettend vervuilend – zo’n 5 procent van ‘s werelds CO2-uitstoot komt voort van de productie van cement – de grondstoffen raken in verschillende regio’s langzamerhand uitgeput.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.