Kennis over koloniaal verleden blijft echter zeer laag

Black Lives Matter deed kennis over Belgisch koloniaal verleden licht stijgen

Pixabay

De kennis van de gemiddelde Belg over het koloniaal verleden van ons land schiet schromelijk tekort, al is er een lichte verbetering te merken sinds de opkomst van de Black Lives Matter-beweging. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen en het Afrikamuseum in Tervuren. 

De kennis over het Belgisch koloniaal verleden is gemiddeld genomen zeer laag. Van twaalf vragen die een basiskennis vereisen over het thema hebben de Belgen er gemiddeld genomen maar vier juist. Dat Leopold II Congo als privéstaat in zijn bezit nam weten de meesten wel nog. Maar dat Rwanda en Burundi ook onder het Belgisch koloniaal bestuur vielen, wisten maar weinig respondenten. 

Media-aandacht

Sinds de Black Lives Matter-protesten in 2020 woedt het maatschappelijk debat over dekolonisering volop. De Universiteit van Antwerpen en het Afrikamuseum in Tervuren wilden nagaan of dat een invloed had op de kennis van de gemiddelde Belg over het eigen koloniale verleden.

De protesten zorgden er alvast voor dat het thema veel meer media-aandacht kreeg. Sommige kranten schreven volgens het onderzoek dubbel zoveel artikels over dekolonisering dan in de jaren voordien. Dat zorgde voor een lichte stijging in de kennis tussen 2020 en 2022, stelden de onderzoekers vast.

‘In dat opzicht is het opmerkelijk dat dekoloniseringsmaatregelen, zoals het wegnemen van straatnamen of koloniale standbeelden, of het toevoegen van bordjes met uitleg, minder steun kregen van de Belgische bevolking in 2022 dan in 2020’, geeft Zeger Verleye, assistent Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen nog mee.


 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.