Blauwe vinvis is helemaal terug in Californië

De blauwe vinvis, de grootste diersoort op aarde, is helemaal terug in Californië. De populatie is nu bijna even groot als honderd jaar geleden.

Heather Mike (CC BY-NC-ND 2.0)

De blauwe vinvis is het grootste dier dat op aarde. Hij kan tot 33 meter lang worden en weegt makkelijk 100 ton.

De Californische populatie blauwe vinvissen, die zich tussen de evenaar en de Golf van Alaska beweegt, telt nu 2200 exemplaren. Dat is bijna evenveel als honderd jaar geleden, melden wetenschappers in Marine Mammal Science.

De blauwe vinvispopulatie ging sterk achteruit door de walvisjacht. Van 1905 tot 1971 werden er 3400 van deze populatie gedood, berekenden de onderzoekers. Wereldwijd bleef minder dan 1 procent van de blauwe vinvissen over. Nu zijn er minder dan 25.000.

De blauwe vinvispopulatie ging sterk achteruit door de walvisjacht.

Premie

Omdat uitsterven dreigde, mag sinds 1966 mag niet meer op de blauwe vinvis gejaagd worden. Californië betaalt vrachtschepen nu ook een premie van 2500 dollar als ze trager voor de Californische kust varen en zo de kans op een aanvaring met een walvis verkleinen (met de premie probeert men ook de luchtvervuiling te verminderen).

De onderzoekers zeggen dat de Californische populatie nu trager zal groeien doordat de habitat stilaan zijn capaciteit heeft bereikt.

De blauwe vinvis is het grootste dier dat op aarde. Hij kan tot 33 meter lang worden en weegt makkelijk 100 ton.

Eerder deze week bleek dat ook de visbestanden voor de Amerikaanse westkust zich herstellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.