Boeren in Myanmar doelwit van landroof

Boeren in de Myanmarese staat Karen zijn het doelwit van onwettige inbeslagname van land. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in haar rapport van 3 november. HRW roept de regering op een einde te maken aan deze praktijken.

  • CC Josep Castell CC BY-NC-ND 2.0 CC Josep Castell CC BY-NC-ND 2.0

Ambtenaren beschuldigen dorpsbewoners regelmatig van criminele overtredingen als ze weigeren hun land af te staan.

In één geval heeft de politie zelfs een dorp in brand gestoken, zegt HRW. Ook militieleiders bedreigen boeren en landbezitters en nemen land in beslag, met name in gebieden waar de etnische Karen claims doen gelden.

‘Boeren in de staat Karen worden van hun land verdreven en krijgen te maken met bedreigingen en arrestaties als ze protesteren’, zegt Phil Robertson, plaatsvervangend Azië-directeur bij HRW.

‘Zakenlieden, militieleiders en ambtenaren maken misbruik van landwetten en gebrekkige regelgeving om land te verkrijgen zonder rekening te houden met de rechten van de boeren die dat land al lange tijd gebruiken.’

De daders maken gebruik van wetgeving die door vorige regeringen is aangenomen, en van de onwil van de autoriteiten om corrupte ambtenaren aan te pakken.

Via repressieve wetten over vrijheid van expressie wordt boeren de mond gesnoerd die op geen andere manier kunnen protesteren. Zo zijn demonstraties verboden op grond van de wet.

Democratische vooruitgang?

In de staat Karen, die grenst aan Thailand, is ongeveer 70 procent van de bevolking afhankelijk van landbouw. Dat betekent dat land belangrijk is om te kunnen leven. De regio wordt al decennialang beheerst door conflicten tussen de Myanmarese regering en gewapende Karen-groepen.

Ondanks de democratische verandering onder de Nationale Liga voor Democratie is er voor de boeren in Karen nog weinig veranderd,

In 2012 hervormde Myanmar het landrecht. Twee nieuwe wetten maakten het mogelijk voor boeren om gebruikscertificaten te verkrijgen die hun aanspraken op land verstevigden.

In 2016 werd het Nationale Landgebruikbeleid aangenomen, bedoeld voor verdere classificatie, toewijzing en het oplossen van conflicten.

Ondanks de hervormingen rapporteren dorpsbewoners dat ze niet bij de betreffende kantoren terecht kunnen, en dat ambtenaren weigeren hun land te registreren of hun rechten te verdedigen tegenover partijen die het land willen overnemen.

Ondanks de democratische verandering onder de Nationale Liga voor Democratie (NLD), die in november 2015 de verkiezingen won, is er voor de boeren in Karen nog weinig veranderd, zegt HRW.

De organisatie roept de regering op te stoppen met de willekeurige arrestaties van landactivisten en activisten vrij te laten die zijn opgepakt bij vreedzame protesten tegen de landroof.

Ook zou er onderzoek moeten komen naar de onwettige confiscatie van land, en dienen de getroffenen adequate compensatie te krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.