Handicap International dringt aan op onmiddellijk staakt-het-vuren

Bombardement Gaza nu al bij langste en hevigste ooit

Mahmoud Fareed \ Wafa (Q2915969) in contract with a local company (APAimages) (CC BY-SA 3.0 DEED)

 

De meer dan vijftig dagen durende bombardementscampagne in Gaza is nu al een van de langste en hevigste ooit in dichtbevolkt gebied, stelt de ngo Handicap International. De organisatie waarschuwt voor de gevolgen op lange termijn en dringt aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De Israëlische campagne begon op 7 oktober als vergelding op de grootschalige aanval van Hamas, die aan 1.200 Israëli’s het leven kostte. Uit een rapport van Handicap International blijkt dat Israël sindsdien al meer dan 12.000 bommen heeft gedropt op Gaza, een dichtbevolkt gebied dat nauwelijks meer dan twee keer zo groot is als het Brussels Gewest. Bij die bombardementen zijn al meer dan 15.000 slachtoffers gevallen en raakten al 36.000 mensen gewond.

Lange termijn

Veel gewonden hebben medische diensten en revalidatiezorg nodig, maar die is door van de vernietiging van de medische infrastructuur niet beschikbaar. De ngo waarschuwt ook voor de vele niet-geëxplodeerde munitie die nog jaren slachtoffers kan maken.

‘De vernietiging of beschadiging van vitale infrastructuur zoals ziekenhuizen of scholen heeft een langdurige impact omdat essentiële diensten hierdoor voor een lange periode, zelfs na afloop van het geweld, onbeschikbaar zijn’, zegt Danila Zizi van Handicap International. ‘Bovendien ontploft een groot deel van de explosieven niet bij impact waardoor ze, soms jaren na afloop van een conflict, een gevaar blijven voor de bevolking. Om de verontreinigde gebieden op termijn terug te schenken aan de bevolking zijn lange en complexe operaties van ontmijning nodig.’

Handicap International roept alle betrokken partijen in het conflict op om het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden zoals Israël en het bezette Palestijnse gebied te stoppen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.