Noorse Vluchtelingenraad (NRC) trekt aan de alarmbel

‘Burgerdoden in Jemen verdubbeld sinds vertrek VN-waakhond’

Julien Harneis (CC BY-SA 2.0)

Het aantal burgers dat gedood werd of gewond raakte in Jemen is bijna verdubbeld sinds de Verenigde Naties in oktober een onderzoeksorgaan ontbonden dat toezicht hield op de mensenrechtensituatie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Noorse Vluchtelingenraad.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) weigerde afgelopen oktober om het mandaat te vernieuwen van een groep experten die de situatie in Jemen opvolgde. Dat was een misstap, zegt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). De groep was immers ‘het enige internationale, onafhankelijke en onpartijdige mechanisme’ om toezicht te houden op mensenrechtenschendingen en andere wreedheden begaan door alle partijen in het conflict.

Deur open voor mensenrechtenschendingen

‘Het vertrek van dit cruciale onderzoeksorgaan zette de deur open voor ongecontroleerde, gruwelijke mensenrechtenschendingen’, zegt Erin Hutchinson, NRC-directeur voor Jemen. Volgens een eigen analyse van de hulporganisatie, die sterk actief is op het terrein, werden er 823 burgers gedood of gewond in de vier maanden voor het vertrek van de VN-onderzoekers, en 1.535 in de vier maanden na hun exit.

‘Het vertrek van dit cruciale onderzoeksorgaan zette de deur open voor ongecontroleerde, gruwelijke mensenrechtenschendingen.’

Het aantal burgerslachtoffers als gevolg van luchtaanvallen zou in dezelfde periode maar liefste 39 keer meer voorgevallen zijn als voordien. Gevechtsvliegtuigen worden voornamelijk ingezet door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die in Jemen vecht tegen door Iran gesteunde Houthi-rebellen.

‘Wie is verantwoordelijk voor de dood van deze kinderen en families? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, want er is geen onafhankelijke, internationale en onpartijdige monitoring van burgerdoden in Jemen meer.’

Toen de Mensenrechtenraad het mandaat van de expertengroep ophief, was het de eerste keer dat het VN-orgaan een ontwerpresolutie verwierp sinds zijn ontstaan in 2006. Het voorstel was een gezamenlijke resolutie ingediend door verschillende Europese landen en Canada, werd afgeschoten met 21 stemmen tegen 18. De beslissing veroorzaakte destijds grote consternatie bij hulporganisaties en vredesbewegingen.

Het conflict, dat al aansleept sinds 2015, is een van de grootste humanitaire crises ter wereld momenteel. Ongeveer 21 miljoen mensen zijn er afhankelijk van humanitaire hulp, waaronder 11 miljoen kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.