Canada en VS gaan samen uitstoot beperken

Canada en de Verenigde Staten gaan samen nieuwe stappen zetten naar een schone economie. In de VS zal het Amerikaanse milieuagentschap nu ook de methaanuitstoot van bestaande olie- en gasinstallaties aan banden leggen, een belangrijke ontwikkeling.

  • Pete Souza (CC0) President Barack Obama in gesprek met de Canadese eerste minister Justin Trudeau en de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto (in 2015) Pete Souza (CC0)

Het akkoord is vooral gericht op de uitstoot van methaan, dat weliswaar veel sneller afbreekt dan het bekendere CO2 maar over een periode van honderd jaar ook 25 maal sterker is als broeikasgas. Volgens de Amerikaanse Natural Resources Defense Council is het in de VS de tweede grootste bron van klimaatuitstoot naast die van energiecentrales.

Bestaande installaties

Opvallend is dat er ook steun komt voor inheemse gemeenschappen in het poolgebied.

Het Amerikaanse Milieuagentschap (EPA) krijgt nu de taak om regels uit te werken die het lekken van methaan aan banden leggen. Tot nog toe bestonden die regels enkel voor nieuwe installaties. Dat nu ook bestaande olie- en gasinstallaties onder de regel zullen vallen, is een belangrijke stap. Vanaf volgende maand begint het EPA al het formele proces. Canada wil begin 2017 nieuwe regelgeving klaar hebben.

Het Witte Huis en de regering-Trudeau gaan ook samenwerken rond technische aspecten en willen samen andere G20-landen overtuigen om de uitstoot van methaan en voertuigen aan banden te leggen. Opvallend is dat er ook steun komt voor inheemse gemeenschappen in het poolgebied.

Historische ommekeer

Enkele maanden geleden leek zo’n akkoord tussen Canada en de VS nog ronduit onmogelijk. Terwijl de Amerikaanse president Barack Obama zich met name tijdens zijn tweede ambtstermijn steeds nadrukkelijker uitsprak voor klimaatactie, deed Canada lang het omgekeerde. De conservatieve premier Harper trok zich terug uit het Kyoto-protocol, zette volop in op fossiele brandstoffen en probeerde met Australië zelfs een anti-klimaatcoalitie op te richten.

Enkele maanden geleden moest Harper baan ruimen voor de jonge premier Justin Trudeau, die meteen beloofde om het imago van het land te herstellen.

Maar enkele maanden geleden moest Harper baan ruimen voor de jonge premier Justin Trudeau, die meteen beloofde om het imago van het land te herstellen en de relatie met de Verenigde Staten te verbeteren. Begin deze week groeiden de geruchten dat er een klimaatakkoord met de VS zat aan te komen, en nu is dat bevestigd.

‘Beide leiders zien het akkoord van Parijs als een keerpunt in de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen en economische groei te verankeren in duurzame ontwikkeling’, stelt het Witte Huis in een verklaring. ‘Ze hebben beslist dat de VS en Canada een leiderschapsrol willen en moeten spelen bij de ontwikkeling van de CO2-arme economie in de komende decennia.’

Noordpool

Milieuverenigingen juichen het akkoord toe. ‘Deze brede waaier van initiatieven luidt een nieuw tijdperk in voor een partnerschap over de grenzen heen om een gevaarlijke klimaatverandering te stoppen en de transitie naar een schone en welvarende economie mogelijk te maken’, zegt Rhea Suh van de Natural Resources Defense Council. ‘We kijken ernaar uit om samen te werken met de regeringen-Obama en -Trudeau om deze beloften om te zetten in betekenisvolle actie.’

Greenpeace ziet in het akkoord een waarschuwing aan bedrijven die van plan zijn naar olie te boren in het poolgebied. ‘President Obama en premier Trudeau hebben de oliebedrijven niet bij naam genoemd, maar hun boodschap moet de plannen van die bedrijven in de koelkast doen belanden’, zegt Annie Leonard, directeur van Greenpeace in de VS. ‘Het akkoord toont ook dat Canada en de VS hun beleid in lijn brengen met de doelstelling van 1,5 graden die is afgesproken in Parijs. En de landen scheppen een sterk precedent dat de klimaatbeloftes wereldwijd centraal zouden moeten staan in beslissingen rond energiebeleid.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.