Centraal-Amerika sluit recordaantal mensen op stroomnet aan

Centraal-Amerika heeft in korte tijd heel veel mensen op het stroomnet aangesloten. Daarbij komt opvallend veel schone energie uit het stopcontact. 

  • kristin klein (CC by 2.0) De dekkingsgraad van het stroomnet steeg van 69 procent (van alle inwoners van Centraal-Amerika) in 2000 naar 90 procent in 2013. kristin klein (CC by 2.0)

De laatste tien jaar is het aantal bewoners van Centraal-Amerika – de regio met Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama – dat op het elektriciteitsnet is aangesloten, fors gestegen. De dekkingsgraad van het stroomnet steeg van 69 procent (van alle inwoners van Centraal-Amerika) in 2000 naar 90 procent in 2013.

In Nicaragua gaat het om 75 procent, Costa Rica zit aan 99 procent.

Hernieuwbare energie

In de stroomproductie is het aandeel van hernieuwbare energie toegenomen, van 57 naar 64 procent.

Hier zijn de verschillen tussen de landen groter. Costa Rica haalt 95 procent van zijn stroom uit hernieuwbare bronnen, in Honduras en Nicaragua komt ongeveer de helft van de stroom van centrales op fossiele brandstoffen.

Waterkracht blijft de grootste hernieuwbare bron maar veel grote en middelgrote projecten lopen vertraging op door sociaal en milieuprotest. De capaciteit van windenergie in de regio is deze eeuw vertienvoudigd; in Costa Rica levert de wind al 15 procent van de stroom.

Steenkool

Ondanks de roep om meer hernieuwbare energie blijven Centraal-Amerikaanse landen in steenkool en andere fossiele brandstoffen investeren.

In Guatemala bijvoorbeeld steeg het aandeel van hernieuwbare energie van 50 procent in 2009 naar 56 procent in 2014, maar in 2014 ging de steenkoolcentrale van Jaguar Energy Guatemala van start. Die is met een investering van 750 miljoen dollar en een vermogen van 300 megawatt de grootste elektriciteitscentrale van het land.

Dat was een foute beslissing uit 2007, toen de olieprijs omhoogging, zegt Víctor Hugo Ventura, hoofd Energie en Natuurlijke Bronnen bij de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-instelling. ‘Door problemen met de generatoren is de centrale niet langer operationeel. Soms valt goedkoop duur uit.’

Wind- en zonne-energie hebben het nadeel dat ze te variabel zijn. Een alternatief is geothermische energie. Die is overvloedig aanwezig in de regio en nog amper benut.

In Costa Rica bouwt men grote waterreservoirs die men alleen inzet als zon of wind het laten afweten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.