Cuba lonkt naar VS voor oliewinning

Cuba ontgint zijn olievoorraden amper. Geld en technologie ontbreken. Maar de hernieuwde handelsrelaties met de VS doen de Cubanen hardop dromen.

  • Max Nathan (CC BY-NC-ND 2.0) Cuba lonkt opvallend naar de VS. Onlangs werden de diplomatieke relaties tussen beide landen hersteld en heropenden de Amerikanen hun ambassade in Havana. Max Nathan (CC BY-NC-ND 2.0)

De Cubaanse olie-industrie ontgint maar een kleine fractie van de voorraden op het eiland en voor de kust. Het ontbreekt aan buitenlands kapitaal en technologie.

De grootste activiteit vindt plaats op het olieveld Varadero 1000, 150 kilometer van Havana. ‘We halen alleen boven wat de rotsbodem vanzelf prijsgeeft, dat is 5 procent van het potentieel’, zegt María Yodalis Hernández, topvrouw van staatsoliebedrijf Epepc.

Relatie met de VS

Cuba lonkt opvallend naar de VS. Onlangs werden de diplomatieke relaties tussen beide landen hersteld en heropenden de Amerikanen hun ambassade in Havana.

De hernieuwde relatie met de Verenigde Staten ‘geeft ons de mogelijkheid om aan te tonen dat Cuba oliemogelijkheden biedt’, zegt Hernández. ‘De belangrijkste middelen en meest recente technologie in de olie-industrie komen uit Houston, in de Verenigde Staten.’

Ze benadrukt dat haar land open staat voor ‘elke vorm van zaken doen’ met Amerikaanse bedrijven. Sinds het embargo dat Washington in 1962 instelde tegen Cuba, is dat nog steeds onmogelijk.

Experten uit China en Rusland

Varadero 1000 telt momenteel 90 putten. Sinds hier in 1971 olie is ontdekt tot eind 2014 ‘zijn meer dan 185 miljoen vaten geproduceerd’, zegt Hernández.

‘95 procent blijft onontgonnen omdat ons bedrijf er nog steeds niet in is geslaagd een secundaire exploitatiemethode toe te passen. In een zone die vanuit milieu-oogpunt kwetsbaar is, is een sterke investering nodig.’

Sinds december probeert Cuba een project met secundaire oliewinning op te zetten in Boca de Jaruco, op 40 kilometer van Havana, in een van de oudste olievelden van het land. Experten uit China, Rusland en Cuba injecteren stoom in de rotslagen. Dat vermindert de viscositeit van de ruwe olie, waardoor ze makkelijker boven te halen is.

Olie uit Venezuela

De staatsgroep Unión Cuba Petróleo (Cupet) produceert met zijn 41 bedrijven, waarvan er vijf buitenlands kapitaal hebben, 68.500 vaten petroleum per dag, 52.000 vaten ruwe olie en 3 miljoen kubieke meter aardgas.

Daarnaast importeert Cuba dagelijks 90.000 vaten uit Venezuela, van wie het een gunsttarief krijgt.

De samenwerking met Venezuela, een strategische bondgenoot, verloopt via een raffinaderij in Cienfuegos, op 230 kilometer van Havana, die dagelijks 65.000 vaten Venezolaanse olie verwerkt, voor binnenlands gebruik enerzijds en voor export naar andere Caraïbische landen anderzijds.

Hernieuwbare bronnen

Gas en olie zijn vandaag goed voor 40 procent van de Cubaanse energievraag. Cuba wil voorrang geven aan hernieuwbare bronnen: vandaag leveren ze amper 5 procent van de Cubaanse energie maar tegen 2030 moet dat 25 procent zijn.

De reservoirs op het eiland zelf zijn amper ontgonnen.

Maar voor oliewinning zijn er nog veel kansen, zegt de Cubaanse overheid. De reservoirs op het eiland zelf zijn amper ontgonnen. En ook op zee liggen nog mogelijkheden. Cupet-voorzitter Osvaldo López kondigde op 22 oktober aan dat Cuba eind 2016 of begin 2017 naar olie gaat boren in de Golf van Mexico, samen met Petróleos de Venezuela (Pdvsa) en het Angolese Sonangol.

Het gaat om een zone op 3 kilometer uit de Cubaanse kust en op 7 kilometer diepte. Volgens Cuba zitten daar 20 miljard vaten olie; onderzoekers uit de VS houden het op 5 miljard.

In 2012 bleken leverden verkennende boringen in deze zone geen resultaat op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.