De Cambodjaanse kust verdwijnt onder plastic

© screenpunk (CC BY-NC 2.0)

De kust van Cambodja lag er tien jaar geleden al zo bij.

De Cambodjaan gebruikt jaarlijks gemiddeld 2000 plastic zakjes. Aan de kust van Sihanouk, zo’n kleine 200 km van Phnom Penh, vormt zich daardoor een steeds dikkere laag plastic op de zee. Zal de “plastic attack actie” ooit tot in Cambodja overwaaien?

Cambodja consumeert massal veel plastic. In Phnom Penh alleen al worden dagelijks tien miljoen plastic zakjes gebruikt volgens een nationale bevraging van de EU en anti-armoede organisatie ACRA in 2015.

In het dorpje Sihanouk baant de berg plastic zich een weg rond de palen van de houten huisje op zee. Het dumpen van plastic vormt een deel van het dagelijks leven van gemeenschappen in armoede. Fotograaf Niamh Peren zei in The Guardian dat ze verbaasd was hoeveel vervuiling er is.

Vuil water

‘Het kraantjeswater is daar zo vuil en ondrinkbaar dat ze flessenwater moeten kopen om te overleven.’

 

Ze benadrukte wel dat het verhaal van plastic vervuiling ook een andere kant kent. ‘Armere landen worden vaak beschuldigd als de boosdoeners van plastic vervuiling. Het ziet er naar uit dat er geen empathie is voor de inwoners van Sihanouk. Ze hebben namelijk geen water filtersysteem.’ Daaraan voegde Peren toe, ‘Het kraantjeswater is daar zo vuil en ondrinkbaar dat ze flessenwater moeten kopen om te overleven’.’

De laatste vijftien tot twintig jaar verbeterde Cambodja’s watersysteem wel sneller dan in de meeste buurlanden. Alhoewel de meeste inspanningen in de hoofdstad Phnom Penh werden geleverd. Volgens Water.Org leven nog steeds vier miljoen mensen zonder toegang tot veilig kraantjeswater. Dat betekent dat een vierde van de bevolking als alternatief eindeloos flessen water moet kopen.

In vergelijking met de Zuid-Aziatische buren Vietnam, de Filipijnen en Indonesië is Cambodja ook niet zo’n grote vervuiler. Onlangs ging het filmpje van de Britse duiker Rich Horner nog viraal. Hij documenteerde hoe hij tussen een zwerm van plastic vervuiling in de zee van Bali zwom.

Vicieuze cirkel

‘Elke rivier en elk meer is gevuld met bergen plastic.’

 

Het gevolg is volgens haar dat ze zelf slachtoffer worden en leven tussen het vuilnis waar ze nergens mee terecht kunnen. De inwoners van Sihanouk bevinden zich in een vicieuze cirkel dat zich doorheen het hele land afspeelt. ‘Als niemand het vuil inzamelt, als je geen enkele reden hebt om te stoppen krijg je dit scenario. Elke rivier en elk meer is gevuld met bergen plastic.’

Aangezien er geen afvalinzameling service plaatsvindt in het dorp, belandt bijna elk plastic flesje in het water, bovenop het ander vuil. Er wonen honderden families wat maakt dat de berg fenomenaal groeit. Peren beschrijft hoe ze vissersboten zag terugkomen van een lange reis. Ze dumpten direct al hun afval in het water waar ook de families zelf alles dumpen. De meerderheid van het stort op zee bestaat daardoor uit plastic flessen en zakken.

De overheid probeerde eerder al tevergeefs het gebruik van plastic verpakkingen te verminderen. Ze vroeg aan supermarkten om klanten 500 riel (elf eurocent) te laten betalen per zakje en stimuleerde het gebruik van bananen- en lotusbladeren als verpakking.

‘We hebben brieven gestuurd omtrent het verminderen van plastic zakken, maar het werkte niet’, zei Heng Na-reth, directeur van ministerie van Milieu en leefomgeving.

Goed nieuws

De nieuwe regels zullen volgens een studie van ACRA veel effectiever zijn. Door de ban op import, productie en distributie van zakjes die kleiner zijn dan dertig centimer in breedte en 0.03 in dikte zal de overheid het grootste deel van het probleem elimineren. Op deze manier wil ze het doel behalen om vijftig procent minder plastic zakken te gebruiken tegen 2019.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.