‘Mangrovebossen zijn cruciaal om koolstof vast te houden, en het is enorm belangrijk dat we ze beschermen’

De prijs van verdwijnende mangroves: 50.000 procent meer CO2-uitstoot eind deze eeuw

Pixabay

‘Mangrovebossen zijn cruciaal om koolstof vast te houden, en het is enorm belangrijk dat we ze beschermen.’

Tegen het einde van deze eeuw kan er door verdwijnende mangrovebossen maar liefst 50.000 procent meer CO2 vrijkomen in de atmosfeer. Dat voorspelt een nieuwe Amerikaanse studie.

Mangrovebossen slaan een grote hoeveelheid CO2 op, vooral in de bodem. Maar menselijke activiteit in de gebieden brengen die functie in gevaar. In de afgelopen twintig jaar heeft een groot aantal mangrovebossen al plaats moeten maken voor onder meer landbouw, aquacultuur en uitbreidende steden.

Daardoor zijn de mondiale CO2-voorraden in mangroves al met 158,4 miljoen ton afgenomen. Die CO2 is vrijgekomen in de atmosfeer en is vergelijkbaar met de hoeveelheid uitstoot die zou ontstaan als de voltallige Amerikaanse bevolking van New York naar Londen zou vliegen.

Enorme toename

Volgens de studie in het tijdschrift Environmental Research Letters zal de jaarlijkse uitstoot uit verdwijnende mangrovebossen tegen het einde van de eeuw met bijna 50.000 procent zijn toegenomen. Vooral mangrovewouden in regio’s zoals Zuid-India, Zuidoost-China, Singapore en Oost-Australië zullen hierin een rol spelen.  

Het onderzoeksteam kwam tot deze conclusie door zich te richten op de relatie tussen de bevolkingsdichtheid en de CO2-opslag in mangrovebossen in stedelijk gebied.  

Vitale rol voor klimaat

Mangrovebossen bedekken slechts 0,1 procent van het landoppervlak, maar ze spelen een vitale rol als leefgebied voor wilde dieren en voor de regeling van ons klimaat. Omdat de ecosystemen enorme hoeveelheden koolstof opslaan in de bodem en sedimenten, zijn ze essentieel voor het reguleren van de koolstofcyclus op wereldschaal. En dat zal uiteindelijk bepalend zijn voor de mate waarin de aarde opwarmt.

Mangrovebodems bevatten drie tot vier keer de massa koolstof die wordt aangetroffen in andere bossen. Het is dan ook erg belangrijk dat ze beschermd worden, zeggen de onderzoekers, vooral in de buurt van steden.

‘Ons werk onderstreept het belang van het beschermen van bestaande mangroves, vooral in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid’, zegt eerste auteur van de studie, Jennifer Krumins, hoogleraar Biologie aan de Montclair State University. ‘Mangrovebossen zijn cruciaal om koolstof vast te houden, en het is enorm belangrijk dat we ze beschermen.’

Krumins wil samen met haar collega-onderzoekers verdere studie verrichten naar de invloed van menselijke populaties en activiteiten op de koolstofvoorraden in mangrovebossen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.