‘Er wordt steeds meer ingezien hoe onrechtvaardig en vernietigend diepzeemijnbouw zal zijn’

Diepzeemijnbouw (even) van de tafel

CC0

Na drie weken van onderhandelen is de bijeenkomst van de Internationale Zeebodem Autoriteit (ISA) niet tot een akkoord gekomen over diepzeemijnbouw.

De top in Jamaica over diepzeemijnbouw heeft voorlopig geen groen licht opgeleverd. ‘Er wordt steeds meer ingezien hoe onrechtvaardig en vernietigend diepzeemijnbouw zal zijn.’

Na drie weken van onderhandelen is de bijeenkomst van de Internationale Zeebodem Autoriteit (ISA) niet tot een akkoord gekomen over diepzeemijnbouw. Afgesproken werd dat de 168 lidstaten van de ISA pas op de volgende vergadering, medio 2024, verder zullen praten over de toekomst van diepzeemijnbouw en de bescherming van de oceanen.

‘De natuur in de diepzee lijkt misschien ver weg en onzichtbaar, maar speelt een belangrijke rol’, reageert WWF-ambassadeur André Kuipers. ‘Oceanen zijn van levensbelang, ook voor het tegengaan van de klimaatcrisis. We mogen onze oceanen niet verder beschadigen voor economische belangen, als de langetermijngevolgen van dit soort nieuwe activiteiten niet te overzien zijn.’

Milieuorganisaties hoopvol

‘Het compromis dat nu is bereikt, opent de deur naar een echte discussie met alle lidstaten van de ISA over de bescherming van het oceaanleven en de vraag of diepzeemijnbouw überhaupt doorgang kan vinden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts’, zegt Jessica Battle, hoofd van het Géén Diepzeemijnbouw-initiatief van WWF.

‘In de weken van onderhandelen is elke dag duidelijker geworden dat meer regeringen, bedrijven, financiële instellingen, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, inheemse volken, geloofsgroepen en gemeenschappen stelling nemen tegen diepzeemijnbouw - omdat ze inzien hoe onrechtvaardig en vernietigend dit zal zijn’, vervolgt Battle.

Tot nu toe hebben in totaal 21 landen zich aangesloten bij de oproep voor een verbod, of een moratorium op diepzeemijnbouw. Ook bedrijven die 32% van de mondiale tonijnindustrie vertegenwoordigen kondigden hun bezorgdheid aan en 37 financiële instellingen die meer dan 3,3 biljoen euro aan activa beheren willen eerst de potentiële risico’s goed in kaart brengen.

‘Daarnaast zijn de bezwaren van meer dan 750 wetenschappers en die van inheemse bevolkingsgroepen gehoord geworden’, reageert ook milieuorganisatie Greenpeace hoopvol. Ook de VN-commissaris voor mensenrechten adviseerde de regeringen tegen diepzeemijnbouw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.