Eén derde van Spanje dreigt in woestijn te veranderen

Als de opwarming van de aarde niet wordt afgeremd, verandert één derde van Spanje in een woestijn, zegt een nieuwe studie.

  • mhiguera (CC BY 2.0) Tabernas, in de zuidoostelijke provincie Almería. mhiguera (CC BY 2.0)

Alleen als de temperatuur wereldwijd met 1,5 graad daalt, blijft het Spaanse landschap zoals het vandaag is. Zelfs als de doelstellingen van het Akkoord van Parijs worden gehaald, een beperking van de temperatuurstijging met 1,5 tot 2 graden tegen 2100, verandert het landschap er grondig, stelt de studie van het Franse onderzoekscentrum Cerege (Centre de Recherche et d’Enseignement de Géosciences de l’Environnement) in het wetenschapsblad Science.

Woestijn rond Tabernas

Door de hogere temperaturen zullen planten en bomen in Spanje naar hogere en noordelijker zones trekken.

Stijgt de temperatuur wereldwijd met 4 graden tegen 2100, het worstcasescenario, dan krijg je in het centrum van Spanje een Noord-Afrikaans klimaat. Een derde van het land zal dan in woestijn zijn veranderd.

Vandaag heeft Spanje al een woestijnzone, rond Tabernas, in de zuidoostelijke provincie Almería.

Sinds de industriële revolutie is de temperatuur wereldwijd met 0,85 graad Celsius gestegen, maar in het mediterrane bekken bedraagt die stijging 1,3 graad. 

De opwarming van de aarde heeft op mediterrane gebieden een relatief grote impact. Sinds de industriële revolutie is de temperatuur wereldwijd met 0,85 graad Celsius gestegen, maar in het mediterrane bekken bedraagt die stijging 1,3 graad. De laatste jaren sneuvelt in Spanje het ene warmterecord na het andere.

Ook de komende decennia zal deze regio sneller opwarmer dan andere, stelt de studie.

De laatste 10.000 jaar is het landschap in deze regio amper veranderd. Maar als de temperatuur wereldwijd met meer dan 1,5 à 2 graden stijgt tegen het einde van deze eeuw, “dan zullen de veranderingen groter zijn en zullen meer gebieden getroffen worden dan in welke andere periode ook in de laatste 10.000 jaar”, zegt Cerege-onderzoeker Joel Guiot.

Guiot bracht de plantenevolutie van het mediterrane bekken in kaart aan de hand van tienduizenden pollen die in sedimenten waren terechtgekomen.

Doñana droogt uit

Bovenop de klimaatverandering komt het slechte waterbeheer in Spanje. In september luidde het Wereldnatuurfonds de alarmklok over het natuurgebied Doñana in de buurt van de Zuid-Spaanse stad Sevilla.

Het gebied, dat Unesco-werelderfgoed is, dreigt uit te drogen door schadelijke industriële activiteiten, intensieve landbouw, baggerwerken in de rivier en illegale waterputten.

Doñana is een trekpleister voor zes miljoen trekvogels en de thuis van bedreigde soorten als de Iberische lynx.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.