'Investeringen in water, sanitaire voorzieningen en hygiëne moeten een wereldwijde prioriteit zijn als we een einde willen maken aan deze pandemie'

1 op de 3 mensen kan thuis handen niet wassen

Cimate Centre (CC BY-NC 2.0)

De wereld is allesbehalve op schema om het zesde Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG6) te behalen. Momenteel heeft ongeveer 74% van de mense wereldwijd geen veilig drinkwater thuis, en bijna de helft van de wereldbevolking kan geen gebruik maken van goede sanitaire voorzieningen.

‘Handen wassen is een van de meest doeltreffende manieren om de verspreiding van COVID-19 en andere infectieziekten te voorkomen. Maar miljoenen mensen over de hele wereld hebben geen toegang tot een betrouwbare, veilige watervoorziening’, zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De COVID-19-pandemie heeft aangetoond dat het noodzakelijk is om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot goede handhygiëne. Uit een gezamenlijk rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef bleek dat bij het begin van de pandemie drie op de tien mensen wereldwijd hun handen thuis niet konden wassen met water en zeep.

Dit was maar een van de verontrustende bevindingen van het rapport, dat onderzoekt hoe het staat met het realiseren van SDG6, “Schoon water en sanitair”. Om het ontwikkelingsdoel te behalen moet tegen 2030 iedereen toegang hebben tot kwalitatief en betaalbaar drinkwater en degelijk sanitair, met name een wc.

Trage vooruitgang

Op dit moment lijkt het onwaarschijnlijk dat we SDG6 zullen kunnen afvinken. Het tempo van vooruitgang moet minstens worden verviervoudigd, waarschuwen de twee VN-organisaties.

De zaken verbeteren wel, maar veel te traag.

Tussen 2016 en 2020 is het deel van de wereldbevolking dat thuis over veilig drinkwater beschikt gestegen van 70 naar 74 procent. Het aandeel mensen die thuis gebruik kunnen maken van een goed werkend toilet ging van 47 naar 54 procent. 71 procent van de mondiale populatie kan thuis zijn handen wassen met water en zeep, tegenover 67 procent in 2016.

De zaken verbeteren dus wel, maar veel te traag. Vooral in Afrika bezuiden de Sahara is het streven van SDG6 nog ver weg, met de huidige ontwikkelingen. India heeft grote stappen gezet op vlak van het aantal mensen dat zijn behoefte doet in het openbaar, maar het zwaartepunt van het probleem is verschoven naar Afrika. Ongeveer 196 miljoen van de 494 miljoen mensen in de wereld die hun behoefte moeten doen in open lucht, komen uit Afrika bezuiden de Sahara.

De praktijk werkt de verspreiding van ziekten als ebola in de hand.

Wereldwijde prioriteit

Als er niet snel een versnelling hoger geschakeld wordt in het behalen van SDG6, heeft dat gevolgen. Het rapport schat dat dan tegen 2030 1,6 miljard mensen thuis geen toegang zullen hebben tot veilig drinkwater, dat 2,8 miljard mensen geen veilige sanitaire voorzieningen zullen hebben en dat 1,9 miljard mensen zullen leven zonder de mogelijkheid om hun handen te wassen.

‘Investeringen in water, sanitaire voorzieningen en hygiëne moeten een wereldwijde prioriteit zijn als we een einde willen maken aan deze pandemie en veerkrachtiger gezondheidsstelsels willen opbouwen’, benadrukt de WHO-topman.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.