Eerste zika-vaccin getest op mensen

Voor het eerst heeft een experimenteel zikavaccin toestemming gekregen voor een test op menselijke proefpersonen. De tests kunnen over enkele weken al starten.

  • IAEA Imagebank (CC BY-NC-ND 2.0) De test is er enkel op gericht om vast te stellen of het middel veilig kan gebruikt worden door de mens. IAEA Imagebank (CC BY-NC-ND 2.0)

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft toestemming gegeven aan het geneesmiddelenbedrijf Inovio Pharmaceuticals om te testen of het vaccin veilig is voor gebruik bij mensen.

Het middel – GLS-5700 – zal bij veertig gezonde proefpersonen worden geïnjecteerd om na te gaan hoe goed het verdragen wordt. Het bedrijf hoopt later dit jaar de resultaten mee te delen.

Veiligheid

De test is er enkel op gericht om vast te stellen of het middel veilig kan gebruikt worden door de mens. Pas in een latere fase kan vastgesteld worden of het ook effectief is.

Maar volgens de fabrikant is het veelbelovend, omdat het tijdens proeven met zowel kleine als grote zoogdieren een sterke respons met antilichamen opwekte.

Geboorteafwijkingen

Zika dook voor het eerst op in Oeganda en verspreidde zich via Azië en Hawaï naar Zuid-Amerika. Het is een zogenaamd flavivirus, familie van onder meer gele koorts, dengue en het Westnijlvirus, dat voornamelijk overgedragen wordt door muggen.

De symptomen van de ziekte zijn koorts, uitslag en gewrichtspijn, maar de ziekte wordt vooral gevreesd omdat ze ernstige geboorteafwijkingen kan veroorzaken bij baby’s als de moeder tijdens de zwangerschap besmet raakt.

Vorige maand waren al in 58 landen besmettingen gerapporteerd, en door de opmars van de Aedes-muggen die de ziekte overbrengen, wordt nog voor een verdere verspreiding gevreesd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.