Geo-engineering geen mirakeloplossing tegen klimaatverandering

Een groep internationale wetenschappers komt tot de slotsom dat geo-engineering, oftewel sleutelen aan het klimaat, niet de mirakeloplossing brengt waarop sommigen hadden gehoopt.

  • (c) climatecentral.org Is geo-engineering een oplossing tegen de klimaatverandering? (c) climatecentral.org

Als het ons niet lukt om de klimaatverandering op tijd een halt toe te roepen, kunnen we de aarde misschien wel op een andere manier afkoelen? Dat was ongeveer het plan achter geo-engineering: het ingrijpen op natuurlijke systemen met de bedoeling om de klimaatverandering tegen te gaan.

Zo kan de hoeveelheid zonnestraling die op de aarde valt in principe worden beperkt door in de atmosfeer, ter hoogte van de stratosfeer, fijne sulfaatdeeltjes (aërosolen) te injecteren. Die deeltjes weerkaatsen het zonlicht gedeeltelijk, waardoor het aardoppervlak kan afkoelen.

Een groep internationale wetenschappers vroeg zich af of zo’n manipulatie van zonnestraling wel het gewenste effect zou hebben en of zo’n internationale actie politiek haalbaar is. 

Geen politieke consensus

De klimaatwetenschappers laten zien dat geo-engineering de gemiddelde temperatuur van de aarde naar beneden kan brengen, maar dat het niet het huidige klimaat kan helpen behouden. In plaats daarvan zal het leiden tot een nieuwe klimaatsituatie.

Omdat het voor een deel van de wereld ongunstig zal uitpakken (bijvoorbeeld door een toename van droogte) is het onwaarschijnlijk dat er politieke consensus zal komen over geo-engineering.

Geo-engineering is immers niet zonder risico. Zo bestaat er onzekerheid over de effecten op de verdeling van neerslag en warmte op aarde. “Voorzichtig uitgedrukt zal geo-engineering zich niet ontpoppen tot de game changer waarop sommigen hadden gehoopt”, zo stellen de onderzoekers in Nature Climate Change.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.