Golf van Mexico blijft lijden onder olieramp

Veertien onderzochte diersoorten blijven lijden onder de vervuiling met olie en chemicaliën na de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon, vier jaar geleden in de Golf van Mexico. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse National Wildlife Federation.

  • CC BY-NC-SA 2.0 GRN Olie die op de kusten van Bay Batiste, Louisiana, aanspoelde in 2012 bleek afkomstig te zijn van de Deepwater Horizon ramp. Ook nu nog zijn de gevolgen van de ramp merkbaar. CC BY-NC-SA 2.0 GRN

Sinds de ramp zijn meer dan 900 dolfijnen dood of zieltogend aangespoeld op de stranden. Vorig jaar stierven drie maal meer dolfijnen dan in een gemiddeld jaar. Dolfijnen in de zwaarst getroffen gebieden voor de kust van Louisiana vertonen longschade en problemen met het immuunsysteem.

“Vier jaar na de ramp voelen de dieren in de Golf nog altijd de gevolgen”, zegt Doug Inkley, wetenschapper bij de National Wildlife Federation. “Tuimelaars in getroffen gebieden zijn nog steeds ziek en stervende, en het bewijsmateriaal is sterker dan ooit dat die sterfte in verband staat met de Deepwater Horizon. De wetenschappelijke data zeggen ons dat dit verhaal nog niet voorbij is.”

Chemicaliën

Ook andere diersoorten blijven lijden onder impact van de olie. Jaarlijks worden zo’n vijfhonderd dode zeeschildpadden gevonden, een aantal dat veel hoger ligt dan in normale jaren. De oester heeft het moeilijk om zich voort te planten. En de chemicaliën die gebruikt werden om de olie te verdunnen, veroorzaken hartschade bij tonijnsoorten in de regio.

Zeevogels vertonen steeds hogere concentraties van giftige componenten in hun bloed, en walvissen in de Golf van Mexico hebben een hogere concentratie aan zware metalen dan hun soortgenoten elders in de wereld.

De rampzalige invloed van Deepwater Horizon op de ecosystemen in de Golf zal zich waarschijnlijk nog jaren of zelfs decennia doen gelden, stelt de National Wildlife Federation. Ook van andere olierampen, zoals die met de Exxon-Valdez een kwarteeuw geleden, blijken de gevolgen pas na vele jaren.

“Ondanks wat BP ons wil doen geloven, blijven de gevolgen zich nog steeds tonen”, zegt Sara Gonzalez-Rothi, specialist voor de Golf van Mexico en Kustherstel bij de National Wildlife Federation. “Vorig jaar werd bijna 2,3 miljoen kilogram olie verwijderd van de kust van Louisiana. En dat is enkel wat we kunnen zien: een groot deel van de olie blijft die in de Golf.”

BP verdedigt zich voor federale rechtbanken voor inbreuk op verschillende milieuwetten. Het rapport toont aan hoe belangrijk de boetes zullen zijn voor de wederopbouw van de Golf. “Elke cent van die boetes die in herstel gestopt wordt, in combinatie met goede wetenschap, levert exponentiële voordelen op voor de toekomstige generaties”, zegt Gonzalez-Rothi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.