Gratis appel tegen voedselverspilling

We produceren voldoende voedsel om iedereen op aarde te voeden. Maar een groot deel belandt in de vuilnisbak. Politici, groothandelaren en supermarkten moeten honger en verspilling tegengaan. Dit was de boodschap deze ochtend aan het Brusselse parlement. De volksvertegenwoordigers kregen een gratis stukje ‘krom fruit’.

Ieder jaar smijten we wereldwijd 1,3 miljard ton eten weg, genoeg om twee miljard mensen te voeden. Op hetzelfde moment lijden iedere dag 804 miljoen mensen honger. Hoe kan dit gebeuren? En wat kunnen wij hieraan doen? Dat zijn vragen die 11.11.11 stelt in de nieuwe campagne: Voedselverspilling – Sorry is niet genoeg.

Gratis appels aan het Brussels parlement

Parlementsleden kregen deze ochtend een gratis appel en een sterke boodschap van de enthousiaste 11.11.11 actievoerders. Sorry zeggen is niet genoeg, politici moeten actie ondernemen tegen voedselverspilling. De actie valt samen met wereldvoedseldag. Iedereen denkt vandaag even na over het voedsel op zijn bord.

11.11.11 crew aan het Brussels parlement

Jonas Raeymakers, organisator van de actie zegt dat deze appels normaal in de vuilnisbak belanden. ‘Supermarkten en groothandelaars keuren fruit en groenten af die niet mooi genoeg zijn. Dit “krom fruit” is nochtans even lekker en gezond. We vragen actie van de parlementsleden om deze verspilling tegen te gaan’.

Kromme boontjes een groot taboe

Annemie Maes, fractieleider van Groen in het Brusselse parlement is blij met de actie en de nieuwe campagne. ‘In de praktijk gebeurt er nog veel te weinig om verspilling tegen te gaan’, zegt de volksvertegenwoordigster. Volgens haar bestaat er een groot taboe. Supermarkten verplichten om kromme boontjes aan te bieden geldt als een inbreuk op de idealen van de vrije markt.

'Gratis appeltje mevrouw'

Annemie Maes, fractieleider Groen: blij met de actie

Om voedselverspilling tegen te gaan moeten we volgens Maes zoeken naar partners uit de economische en politieke hoek. Vooral de groothandelaren in groenten en fruit, wetgevers in Brussel en Europa, en supermarktketens moeten hun verantwoordelijkheid opnemen.

Lees ook ‘Stop voedselverspilling’ op MO.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.