‘Elke fractie van een graad telt om grotere gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen’

Grens van 1,5 graden Celsius deze maand overschreden

Benh Lieu Song / Flickr (CC BY-SA 2.0)

 

De eerste elf dagen van deze maand waren de heetste ooit gemeten voor deze tijd van het jaar. Dat zegt Copernicus, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie.

Nadat weerfenomeen El Niño officieel was afgekondigd en het zeeoppervlak vorige maand recordtemperaturen bereikte, blijkt nu dat tijdens de eerste elf dagen van juni de hoogste temperaturen ooit werden gemeten voor deze tijd van het jaar.

Bovendien overschreden de mondiale oppervlaktetemperaturen voor het eerst het pre-industriële niveau met meer dan 1,5 graden Celsius gedurende de maand juni.

Overschreden, en ook niet

De metingen werden uitgevoerd door de Copernicus Climate Change Service (C3S) die de evolutie van de dagelijkse mondiale temperaturen bijhoudt. Die metingen zijn een belangrijke indicator voor de snelheid waarmee we een opwarming van 1,5 graden Celsius naderen, de drempel die in het Akkoord van Parijs is vastgelegd en beschreven.

‘Elke fractie van een graad is belangrijk om grotere gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen.’

Hoewel het de eerste keer is dat deze grens in juni wordt overschreden, is dit niet de eerste keer dat de stijging van de gemiddelde dagtemperatuur wereldwijd boven de 1,5 graden uitkomt, leest de verklaring van Copernicus. ‘Deze grens werd voor het eerst overschreden in december 2015, en herhaaldelijk in de winters en lentes van 2016 en 2020.’

Verder is het belangrijk om op te merken dat de grens van 1,5 graden Celsius, zoals die is vastgelegd in het Akkoord van Parijs, nog niet is overschreden. Dat komt omdat die is vastgesteld voor veranderingen in gemiddelden van minstens twintig jaar, niet voor korte tijdsperioden zoals dagen of maanden.

‘De wereld heeft zojuist de warmste vroege juni ooit gemeten, maar ook de maand mei was nauwelijks 0,1 graden Celsius koeler dan de warmste mei ooit’, zegt Samantha Burgess, adjunct-directeur van C3S. ‘Het is belangrijker dan ooit om ons klimaat in de gaten te houden om te bepalen hoe vaak en hoe lang de wereldwijde temperatuurstijging de 1,5 graden overschrijdt. Elke fractie van een graad telt om grotere gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.