‘Planeet op de drempel van een nieuw tijdperk’

Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen

IRENA (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus ‘op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector’.

Dat is de conclusie van de onafhankelijke denktank Ember na analyse van de nationale gegevens van landen. De resultaten laten zien dat 107 elektriciteitsmarkten al minstens vijf jaar geleden hun piek bereikten voor elektriciteitsopwekking uit steenkool, gas en olie.

De uitstoot door elektriciteitsopwekking in deze 107 economieën - voornamelijk gelegen in Noord-Amerika, Europa en Oceanië - zou de afgelopen tien jaar ook met bijna een vijfde zijn gedaald. Dit komt omdat de opwekking van duurzame energie er sterk is toegenomen.

Neerwaartse trend

Samen vertegenwoordigen deze markten 38% van de wereldwijde vraag naar elektriciteit, berekende de denktank.

Economieën die al minstens een jaar over de piek van de fossiele brandstoffen heen zijn, tellen voor meer dan 50% van de totale wereldwijde vraag naar elektriciteit. ‘Dat toont aan dat er een aanhoudende neerwaartse trend aan de gang is’, zegt Dave Jones van Ember.

‘Niet veel mensen beseffen dat energiesectoren in veel landen al volop inzetten op de afbouw van fossiele brandstoffen. In veel landen gebeurde dat ook gelijktijdig met de stijgende vraag naar elektriciteit’, zegt hij.

Vietnam en Jordanië

Waar de EU, Oceanië en Noord-Amerika al stevig de daling hebben ingezet met respectievelijk 30, 20 en 15% minder elektriciteitsopwekking uit fossiele bronnen, zijn Azië en het Midden-Oosten nu stilaan hun piek aan het bereiken.

‘We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk van fossiele achteruitgang in de wereldwijde energiesector.’

- Dave Jones (Ember)

Maar ook hier zijn er goede leerlingen die aantonen dat de weg naar schone elektriciteitsopwekking al is ingezet: Vietnam heeft 16% minder energie uit fossiele bron opgewekt op een periode van drie jaar, en ook in Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten is het al bijna vijf jaar geleden dat ze op het hoogtepunt van energie uit fossiele brandstoffen zaten.

Afrika

‘Afrika heeft als continent een plateau bereikt’, schrijven de auteurs van de studie. ‘Dezelfde afvlakking zien we al ongeveer tien jaar in Latijns-Amerika en de Caraïben’.

‘Zonne-energie en windenergie zijn zo succesvol dat zelfs in veel belangrijke opkomende economieën de piek voor fossiele brandstoffen nabij is. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk van fossiele achteruitgang in de wereldwijde energiesector’, stelt Jones.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.