Hernieuwbare energie groeit ondanks dalende investeringen

Onduidelijk beleid en dalende prijzen van zonne-energie hebben vorig jaar geleid tot 14 procent minder investeringen in hernieuwbare energie. Toch is het aandeel hernieuwbare energie gegroeid van 7,8 naar 8,5 procent van de wereldwijde energieproductie gegroeid, blijkt uit een nieuw rapport.

  • Attribution-NonCommercial-NoDerivs License Matt Hintsa Het Crescent Dunes Solar Energy Project in Tonopah, Nevada, VS, wordt later dit jaar opgeleverd. In 2013 is met het gebruik van hernieuwbare energie naar schatting 1,2 gigaton CO2 uit de atmosfeer gehouden, maar de wereldwijde emissie steeg desondanks met 2,1 procent. Attribution-NonCommercial-NoDerivs License Matt Hintsa

In de hele wereld daalden de investeringen, ook in sterke groeiregio’s als China, India en Brazilië. Maar vooral de sterke daling in Europa – dat tot voor kort de toon zette voor de rest van de wereld – is debet aan de bezuiniging. In 2013 gaf Europa 35 miljard euro minder uit dan in 2012.

Het rapport van het VN-Milieuprogramma (UNEP), de Frankfurt School en Bloomberg New Energy Finance, schetst een hoopvol beeld van een industrie die herstelt na een periode van consolidatie, maar kon slechts enkele “significante” projecten ten tonele voeren als het gaat om grootschalige vervanging, niet aanvulling, van traditionele vormen van energie.

“Lagere kosten, een terugkeer naar winstgevendheid bij sommige belangrijke fabrikanten, het fenomeen van ongesubsidieerde marktintroductie in een aantal landen en een warmere houding van investeerders ten aanzien van hernieuwbare energie zijn hoopvolle tekenen voor de sector die jarenlang pijnlijk is uitgeschud”, zegt Michael Liebrich, voorzitter van de Advisory Board van Bloomberg New Energy Finance.

Hernieuwbare energie maakte 43 procent uit van de nieuwe energiecapaciteit en het aandeel in de wereldwijde energiemix steeg van 7,8 naar 8,5 procent. Toch bleken duurzame alternatieven niet in staat het stijgende gebruik van steenkool in ontwikkelingslanden en de groeiende wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te keren. In 2013 is met het gebruik van hernieuwbare energie naar schatting 1,2 gigaton CO2 uit de atmosfeer gehouden, maar de wereldwijde emissie steeg desondanks met 2,1 procent.

Investeringsklimaat

“Investeringen in hernieuwbare energie zullen uit zichzelf niet snel genoeg groeien om de wereld op het pad van maximaal 2 graden temperatuurstijging te houden”, zegt Ulf Moslener, hoofd Onderzoek aan het Frankfurt-School-UNEP Centre for Climate & Sustainable Energy Finance. Een stijging van de wereldwijde temperatuur met meer dan 2 graden heeft volgens wetenschappers catastrofale gevolgen voor grote delen van de aarde.

Volgens Moslener hebben de striktere financiële regels na de financiële crisis het voor fondsen en institutionele beleggers minder aantrekkelijk gemaakt om te investeren in hernieuwbare energie. Die beleggers zoeken immers een sterkere hefboomwerking ter compensatie van de hogere aanloopkosten die vaak met projecten op het gebied van hernieuwbare energie gepaard gaan.

In het rapport staat dat durfkapitalisten en private equity-bedrijven in 2013 hun investeringen in hernieuwbare energie aanzienlijk hebben teruggeschroefd tot slechts 1,46 miljard euro - het laagste niveau sinds 2005.

Maar het is moeilijk om de wereldwijde regulatoren te overtuigen om ruimte te maken voor net dat type financiering dat heeft bijgedragen aan de financiële crisis, zegt Eric Usher, hoofd van de financiële eenheid bij de UNEP-divisie voor Technologie, Industrie en Economie. “Het is gemakkelijker voor regeringen om een vaste prijs vast te stellen voor energie, dan de financiële regels te veranderen – die in feite het financiële systeem zijn”, zegt hij.

Ondanks onzekerheden, zegt Usher, beginnen grote investeerders heel langzaam oog te krijgen voor hernieuwbare energie als uitwisselbare optie voor investeringen in bijvoorbeeld vastgoed. “We zien een groei van groenobligaties, en pensioenfondsen beginnen zich daarop te richten”, zegt Usher. “In de Verenigde Staten en Canada worden op grond van belastingregels energiecentrales gebundeld en verkocht aan investeerders. Zo wordt gefinancierd tegen erg lage kosten. De investeerders die op de lange termijn denken, raken geïnteresseerd in volwassen technologieën.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.