Infectieziektes maken recordaantal slachtoffers in Venezuela

Nooit eerder in de laatste decennia kende Venezuela zoveel nieuwe gevallen van tropische infectieziektes. Het gaat onder meer om malaria, dengue en chikungunya.

  • Marino González (CC BY-NC-ND 2.0) Een ziekenhuis in El Peñón, Venezuela. Marino González (CC BY-NC-ND 2.0)

Alleen al van malaria, dengue en chikungunya zijn er dit jaar 150.000 nieuwe gevallen geteld. Het gaat telkens om infectieziektes die door muggen worden overgedragen en waarvoor nog geen vaccin bestaat.

Tekort aan medicijnen

Er is een tekort aan medicijnen en medische apparatuur.

De cijfers komen van twee Venezolaanse gezondheidsorganisaties, Observatorio Venezolano de la salud (Gezondheidsobservatorium van Venezuela) en Red Defendamos la Epidemiología Nacional (Netwerk Verdedig de Nationale Epidemiologie). Er is ook sprake van 1,2 miljoen gevallen van koorts zonder precieze diagnose, een recordaantal.

Volgens de organisaties doet de overheid te weinig. Er is bovendien een tekort aan medicijnen en medische apparatuur. Volgens voormalig gezondheidsminder Jose Felix Oletta is dit een van ergste epidemieën van de laatste 25 jaar.

Hij zegt dat het gezondheidssysteem niet efficiënt werkt. Zo begon de overheid pas twintig weken na de uitbraak van chikungunya meldingen op te vragen.

Chikungunya

In september stierven acht mensen in Maracay aan een mysterieuze ziekte. Nadien stelden laboratoria vast dat het in zes gevallen om chikungunya ging.
De gerenommeerde vakpublicatie Science meldde in september op haar website dat Ángel Sarmiento, de arts die de acht doden bekend had gemaakt, het land uit was gevlucht. President Nicolás Maduro had de man van terrorisme beschuldigd.

Chikungunya is meestal niet dodelijk, maar kan bijzonder pijnlijk en verlammend zijn. Tot voor kort beperkte de ziekte zich tot het gebied rond de Indische Oceaan en delen van Afrika, maar vorig jaar groeide het virus uit tot een echt probleem in de Caraïben, waar een kwart miljoen mensen besmet raakte.

Malaria en dengue

Nooit eerder kwam zoveel malaria voor in Venezuela.

Begin dit jaar al was duidelijk dat er grote problemen dreigden voor de Venezolaanse volksgezondheid. Het Venezolaanse gezondheidsministerie registreerde vorig jaar meer dan 76.000 nieuwe gevallen van malaria. Dat was een stijging met de helft ten opzichte van 2012. Nooit eerder kwam zoveel malaria voor in Venezuela.

In december vorig jaar signaleerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het aantal malariagevallen overal ter wereld gedaald was van 2002 tot 2012, behalve in Venezuela, Algerije en Guyana.

Ook dengue — knokkelkoorts — blijft groeien in Venezuela. Vorig jaar steeg het aantal gevallen van dengue met 36 procent naar 63.726.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.