Regio dreigt een “no-news-zone” te worden

Journalisten onder vuur in de Sahel

Magharebia.com (CC BY 2.0)

Archiefbeeld van jihadstrijders in Timboektoe, Mali. Al jaren wordt de Sahel-regio geteisterd door geweld en ook journalisten zijn daarvan het slachtoffer.

Door de opmars van jihadisme en militaire junta’s wordt het steeds gevaarlijker om journalistiek te bedrijven in de Sahel-regio. Dat staat in een nieuw rapport van Reporters Zonder Grenzen (RSF). Door het gebrek aan vrije verslaggeving spreekt de organisatie spreekt van ‘de grootste blinde vlek van Afrika’.

Door de meervoudige crisissen is de Sahelregio onveilig gebied geworden voor journalisten, zo blijkt uit het rapport. De voorbije 10 jaar zijn er in de Sahel – Burkina Faso, Mali, Mauritanië, Niger, Tsjaad en Benin werden onderzocht –  vijf journalisten vermoord en zes vermist geraakt. In diezelfde periode werden bijna 120 journalisten gearresteerd, waarvan 72 in Tsjaad alleen.

Land uitgezet

Ook proberen lokale overheden steeds meer de verslaggeving naar hun hand te zetten door druk uit te oefenen op redacties en journalisten. Bronnen of getuigen doen aan zelfcensuur uit vrees voor geweld of vervolging door de autoriteiten of een van de vele gewapende groeperingen.

Grote gebieden zijn ontoegankelijk geworden voor journalisten omdat de autoriteiten hen weren of omdat ze te gevaarlijk zijn.

Grote gebieden zijn ontoegankelijk geworden voor journalisten omdat de autoriteiten hen weren of simpelweg omdat ze te gevaarlijk zijn. Ook buitenlandcorrespondenten staan onder druk, afgelopen zaterdag werden twee Franse journalisten van de kranten Le Monde en Libération nog het land uitgezet door de junta in Burkina Faso.

Desinformatie

Door de toenemende invloed van Moskou in de regio zetten militaire machthebbers ook steeds vaker desinformatiecampagnes op. Naast de opkomst van militaire junta’s en jihadistische militante bewegingen draagt ook de aanwezigheid van het Russische huurlingenleger Wagner Groep bij aan de onveiligheid.

‘Dit deel van het Afrikaanse continent wordt een regio die gevaarlijk verstoken is van onafhankelijke journalisten en betrouwbare berichtgeving, een regio waar zelfcensuur de norm wordt’, zegt Sadibou Marong, directeur van het RSF-bureau voor Afrika ten zuiden van de Sahara in Dakar. ‘Om te voorkomen dat de Sahel een “no-news zone” wordt, zijn doortastende maatregelen nodig om te voorkomen dat de 110 miljoen inwoners van de regio hun basisrecht op informatie wordt ontnomen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.