‘Het is niet het moment om in gezondheidsbudgetten te gaan snijden’

Kanker lang niet overwonnen: WHO voorspelt driekwart meer gevallen tegen 2050

Angiola Harry / Unsplash

De WHO berekende dat er tegen 2050 tot 35 miljoen nieuwe kankergevallen bijkomen. Dat is maar liefst 77 procent meer dan in 2022.

De volgende decennia zal het aantal gevallen van kanker wereldwijd sterk toenemen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuwe publicatie in de aanloop naar Wereldkankerdag op 4 februari. Europees directeur Hans Kluge waarschuwt: ‘Het is niet het moment om in gezondheidsbudgetten te gaan snijden.’

De publicatie van het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek, een organisatie onder de koepel van de WHO, schetst een beeld van de geschatte evolutie van kanker in de wereld. In totaal werd in 115 landen onderzoek gedaan en werd in kaart gebracht hoeveel en welke kankers er in die landen in 2022 werden vastgesteld.

Op basis van de resultaten werden ook schattingen gemaakt over de toekomst, en die zien er niet rooskleurig uit. De strijd tegen kanker is nog niet beslecht en het aantal gevallen wereldwijd zit nog steeds in stijgende lijn.

De WHO berekende dat er tegen 2050 tot 35 miljoen nieuwe gevallen bijkomen. Dat is maar liefst 77 procent meer dan in 2022.

Longkanker

In 2022 kregen 1,8 miljoen mensen ter wereld de diagnose longkanker, goed voor 12,4 procent van alle kankergevallen. Longkanker is daarmee niet alleen de meest voorkomende vorm van kanker maar ook de meest dodelijke. Op de tweede plaats staat borstkanker, met 11,6 procent.

Longkanker is niet alleen de meest voorkomende vorm van kanker maar ook de meest dodelijke.

Voor de landen in de “Europese gezondheidsregio” - 53 landen in Europa en Centraal-Azië - blijkt dat het aantal sterfgevallen door kanker tegen 2045 met 38 procent zal stijgen. De dodelijkste kankers voor mannen in onze regio zijn long-, dikkedarm- en prostaatkanker, terwijl vrouwen het vaakst sterven aan borst-, long- of dikkedarmkanker.

Minder dodelijk in rijke landen

Uit de analyse blijkt dat kanker dodelijker is in landen met een gemiddeld lager inkomen dan in rijke landen. ‘Dat vestigt de aandacht op de vele ongelijkheden op vlak van gezondheid in onze regio’, zegt Hans Kluge, regionaal directeur Europa van de WHO, naar aanleiding van de resultaten.

‘In een tijd waarin de financiering van de gezondheidszorg in heel Europa steeds vaker onder druk komt te staan, lopen we het risico om decennia van vooruitgang op vlak van gezondheid ongedaan te maken’, zegt Kluge. ‘Een op de vier mensen in de Europese regio loopt het risico om kanker te krijgen, dus is het niet het moment om te bezuinigen op het gezondheidsbudget van de EU.’

‘Nu we de pandemie van covid-19 te boven komen, is mijn boodschap aan iedereen - politici en burgers - dat we meer, niet minder, gezondheidszorg nodig hebben.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.