Kapitein Onderbroek meest gecensureerde boek in VS

Captain Underpants, een stripboek dat in Nederland wordt uitgegeven onder de naam Kapitein Onderbroek, was vorig jaar het door ouders meest gecensureerde boek in de Verenigde Staten, blijkt uit informatie van de American Library Association (ALA).

  • Flickr/Jon SurfPark (CC BY 2.0) Kapitein onderbroek, het hoofdpersonage uit de gelijknamige stripreeks, tijdens een Thanksgiving Day Parade in Detroit. Flickr/Jon SurfPark (CC BY 2.0)

De ALA kreeg vorig jaar 307 officiële klachten over bibliotheekboeken. Slechts een klein deel van de klachten wordt echter geregistreerd. De meeste klagers toonden zich geschokt door Kapitein Onderbroek, een strip met veel kinderhumor bedoeld voor lezertjes van 7 tot 9 jaar oud. Het stripboek verslaat daarmee de romans Vijftig Tinten Grijs van E.L. James, Het Blauwste Oog van Toni Morrison en De Hongerspelen van Suzanne Collins.

De stripserie kent titels als ‘Kapitein Onderbroek en het Gevaarlijke Plan van Professor Poepbroek’ en ‘Kapitein Onderbroek en de Aanval van de Pratende Plees’. Het eerste deel in de serie komt met een waarschuwing voor de gevoelige lezer: “In dit boek kunnen passages voorkomen die aanstootgevend zijn voor mensen die geen ondergoed dragen.”

Verbijsterd

Tekenaar Dav Pilkey van Kapitein Onderbroek zegt verbijsterd te zijn, omdat zijn stripboeken geen seks en grove taal bevatten, en nauwelijks geweld. Hij vermoedt dat de antiautoritaire toon meespeelt. Zo wordt in een van de stripboeken de schooldirecteur “die oude kerel” genoemd door de hoofdrolspelers.

“Ik beschouw de stripboeken niet als antiautoritair. Maar ik geloof wel dat het belangrijk is om autoriteit niet zomaar te accepteren, als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt. Er bestaan ook schurken in het echte leven, en die dragen niet altijd een zwarte hoed en donkere cape. Soms zien ze eruit als autoriteiten. Kinderen moeten weten dat het belangrijk is vragen te stellen bij dergelijke lieden”, zegt hij in een reactie op de publieke omroep NPR.org.

Verboden Boekenweek

De ALA houdt deze week samen met onder meer uitgeversorganisaties en boekverkopers de ‘Verboden Boekenweek’. Die week wordt jaarlijks gehouden om aandacht te vragen voor het probleem van censuur in bibliotheken, op scholen en in boekwinkels.

Tijdens de Verboden Boekenweek wordt de aandacht gevestigd op boeken die doelwit zijn van “paternalistische krachten” die deze boeken – soms met succes – van de boekenplank proberen te krijgen. “Ondanks het Eerste Amendement van onze Grondwet, dat ons recht om te denken, publiceren en ideeën te verspreiden beschermt, worden die rechten al sinds het bestaan van ons land telkens weer onder druk gezet”, zegt de American Civil Liberties Union (ACLU) in een reactie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.