‘Landen, die vaak het minst hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, zullen de meeste schade ondervinden’

Klimaatcrisis doet onze inkomens met een vijfde krimpen tegen 2050

Wes Warren / Unsplash

Hevige regenval, overstromingen, bosbranden en extreme droogte zullen de schade die de wereld te slikken krijgt doen oplopen tot 38.000 miljard dollar per jaar, en in 2050 al uitkomen op jaarlijkse verliezen tot 59.000 miljard dollar.

Tegen 2050 zal het gemiddelde inkomen wereldwijd met bijna een vijfde dalen als een gevolg van de klimaatcrisis. Dat kost ons 6 keer meer dan de nodige ingrepen om de opwarming van de aarde te beperken, stelt Duits onderzoek in het vakblad Nature. Voor Europa wordt het verlies op 11% geschat.

Hevige regenval, overstromingen, bosbranden en extreme droogte zullen de schade die de wereld te slikken krijgt doen oplopen tot 38.000 miljard dollar per jaar, en in 2050 al uitkomen op jaarlijkse verliezen tot 59.000 miljard dollar. Dat stelt de omvangrijke studie van het Duitse Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) in het gezaghebbende vakblad Nature.

Zelfs als we vanaf vandaag de CO2-uitstoot drastisch terugdringen, krijgt de wereldeconomie toch nog te maken met inkomensverliezen die oplopen tot een vijfde van het gemiddelde loon tegen 2050.

Die schade is volgens het onderzoek zes keer hoger dan de kosten die nodig zijn om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken en zo de ergste gevolgen te vermijden.

De onderzoekers kwamen tot die berekening op basis van gegevens uit 1600 regio’s van over de hele wereld en de impact van klimatologische omstandigheden op de economische groei in de afgelopen veertig jaar.

Economische verliezen

‘Er worden sterke inkomensdalingen verwacht voor de meeste regio’s, ook in Europa en Noord-Amerika, al zullen Zuid-Azië en Afrika het zwaarst getroffen worden’, zegt Maximilian Kotz, de hoofdauteur van de studie. ‘Dat verlies wordt veroorzaakt door de impact van de klimaatverandering op verschillende aspecten die relevant zijn voor de economische groei, zoals oogsten, arbeidsproductiviteit of infrastructuur.’

De schade is voornamelijk het gevolg van stijgende temperaturen, maar ook van veranderingen in regenval en temperatuurschommelingen. ‘Als we rekening houden met ander extreem weer zoals stormen of bosbranden, kunnen de verliezen nog verder toenemen.’

Europa ontspringt de dans niet

Europa en de Verenigde Staten blijven niet buiten schot, zegt PIK-wetenschapper Leonie Wenz. ‘Dat is het gevolg van onze emissies uit het verleden’, legt ze uit.

‘Verder doen zoals vandaag het geval is, zal catastrofale gevolgen hebben.’

Voor Europa schat de studie het inkomensverlies op 11 procent. ‘Om erger te voorkomen zullen we onze uitstoot drastisch en onmiddellijk moeten terugdringen’, zegt Wenz. ‘Als dat niet gebeurt, zullen de economische verliezen in de tweede helft van de eeuw nog groter worden.’

‘Onze studie belicht opnieuw ook de ongelijkheid van de klimaatimpact’, vult medeauteur Anders Levermann nog aan. ‘De schade zal wereldwijd voelbaar zijn, maar landen in de tropen krijgen toch het grootste aandeel te verwerken omdat ze sowieso al warmer zijn. Die landen, die vaak het minst hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, zullen de meeste schade ondervinden.’

‘Verder doen zoals vandaag het geval is, zal catastrofale gevolgen hebben. De temperatuur op de planeet kan enkel maar gestabiliseerd worden als we stoppen met het verbranden van olie, gas en steenkool’, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.