Klimaatrapporten steeds minder leesbaar

Samenvattingen van officiële klimaatrapporten bevatten steeds meer lange zinnen en ingewikkelde woorden, blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change. Teksten van Einstein blijken eenvoudiger te begrijpen.

  • © IPCC Een passage uit het Climate Change 2014 Synthesis Report van het IPCC © IPCC

Taalwetenschappers analyseerden de samenvattingen van het VN-Klimaatpanel IPCC en concluderen dat die steeds onleesbaarder worden. Deze samenvattingen zijn juist bedoeld voor een niet-wetenschappelijke geschoold publiek. In de afgelopen twintig jaar daalde de leesbaarheid ervan, met een dieptepunt in 2014.

Voor de studie werd gebruik gemaakt van Flesch Reading Ease, een test die het aantal woorden per zin en het aantal lettergrepen per woord meet. De samenvattingen bevatten niet alleen lange zinnen, maar ook wetenschappelijk en technisch jargon.

Nieuwsberichten

Onderzoeksleider Ralf Barkemeyer zegt dat zijn team ook enkele natuurkundige documenten van Albert Einstein en Stephen Hawking heeft geanalyseerd. Deze stukken scoorden aanzienlijk beter op leesbaarheid dan de IPCC-documenten. ‘Dat laat zien dat er behoorlijk wat ruimte voor verbetering is, zonder te simplificeren of iets af te doen aan de boodschap’, zegt hij.

Documenten van Einstein en Hawking scoorden aanzienlijk beter.

Nieuwsberichten over de klimaatverandering scoren aanzienlijk beter volgens Barkemeyer. De meeste kranten blijken hun maatstaven niet veranderd te hebben in de loop der jaren. De teksten in tabloids zijn het meest leesbaar, daarna volgen kwaliteitskranten en wetenschappelijke tijdschriften.

Een tekst met een score lager dan 30 is op de schaal van Flesch meestal moeilijk te begrijpen voor iemand die geen universitair onderwijs heeft gevolgd. De samenvattingen uit IPCC-rapporten scoorden in 1990 gemiddeld 25,9 punten. In 2014 was dat gedaald tot gemiddeld 14 punten. Kwaliteitskranten scoren gemiddeld 40, tabloids gemiddeld 50 punten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.