Klimaatverandering heeft nog meer extreme neerslag in petto

Onderzoekers hebben voor het eerst kunnen aantonen wanneer en waar de eerste tekenen van de opwarming van de aarde plaatsvonden. Met deze gegevens voorspellen ze dat de nabije toekomst nog veel meer regen in petto heeft voor Noord-Europa, Rusland en Canada.

  • Carlos Santana (CC BY-SA 2.0) We mogen nog veel regen verwachten de komende decennia. Carlos Santana (CC BY-SA 2.0)

De resultaten van het onderzoek bevestigen de signalen van de klimaatverandering als gevolg van menselijke activiteit die we nu al kunnen waarnemen. Ook toont het aan waar de impact van de klimaatverandering nog zal toenemen in de jaren die volgen.

‘We hebben de gemiddelde en de extreme temperaturen gemeten en zagen duidelijk dat de eerste tekenen van de globale opwarming van de aarde zichtbaar waren in de tropen sinds 1960 maar ook al in delen van Australië, Zuid-Oost Azië en Afrika in de vroege jaren 1940’, zegt klimaatwetenschapper Andrew King van het Australische onderzoekscentrum ARC Centres of Excellence.

Duidelijke signalen

De reden waarom de eerste veranderingen in de gemiddelde temperatuur tot nu vooral zichtbaar waren in de tropen is omdat de gemiddelde temperaturen daar minder pieken kennen. Kleine verschillen in extreme temperaturen vallen zo dus sneller op.

Dichter bij de polen blijken de eerste signalen van de opwarming van de aarde zich pas later te manifesteren. Hier duurde het tot de periode 1980 tot 2000 eer de temperatuurmetingen duidelijke signalen van globale opwarming aangaven.

De enige uitzondering werd door de onderzoekers gevonden in grote delen van de Verenigde Staten. Met name in regio’s zoals de Oostkust en in de meer centraal gelegen staten zijn er ook vandaag nog steeds geen duidelijke signalen zichtbaar die aantonen dat de opwarming van de aarde er een feit is. De onderzoekers verwachten echter dat die ook hier het komende decennium zichtbaar zullen worden.

Toekomst hoe dan ook natter

Het onderzoek bewijst verder ook een algemene toename van de hoeveelheid neerslag.

Ook al is het voor de onderzoekers momenteel nog niet helemaal duidelijk of het hier om een normaal natuurverschijnsel gaat, of dat de toename van die neerslag rechtstreeks gelinkt kan worden aan de opwarming van de aarde, toch besluiten ze dat de toekomst hoe dan ook natter zal zijn.

‘We verwachten dat de eerste zware neerslag met duidelijke signalen die op de opwarming van de aarde wijzen, zal vallen tijdens de winter in Rusland, Canada en Noord-Europa en dat in de komende tien tot dertig jaar’, zegt co-auteur Ed Hawkins van het National Centre for Atmospheric Science aan de universiteit van Reading. ‘We verwachten dat deze regio’s uitgesproken veel neerslag over zich heen zullen krijgen bovenop de hier reeds heersende trend naar steeds nattere winters.’

Het onderzoek werd gepubliceerd in Environmental Research Letters.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.