Klimaatverandering treft niet alle gletsjers op Antarctica

De klimaatverandering doet gletsjers op Antarctica snel krimpen, maar dat is niet overal het geval, stellen Amerikaanse onderzoekers vast. Het oostelijke deel blijft gespaard.

Liam Quinn (CC BY-SA 2.0)

Pinguïns op het Antarctisch Schiereiland

De bewegingen van de gletsjers aan de kust van de Rosszee, in Oost-Antarctica, vertonen nog steeds een normaal patroon. Dat is een groot contrast met de snel krimpende gletsjers van het Antarctisch Schiereiland, in West-Antarctica.

Onderzoekers van de Portland State University en het National Snow and Ice Data Center (NSIDC) van de Universiteit van Colorado Boulder melden dat in het vakblad Geology.

Evolutie over 50 jaar

Ze onderzochten de evolutie van de gletsjers in het westelijke deel van de Rosszee aan de hand van kaarten en satellietbeelden van de laatste vijftig jaar. Van 34 grote gletsjers op de meer dan 700 kilometer kustlijn gingen ze na hoe het met de ijsstroom, de omvang van de gletsjer en de vorming van ijsbergen zat. Er kwamen geen abnormale patronen tevoorschijn.

Gletsjers reageren op klimaatomstandigheden als luchttemperatuur, sneeuwval en oceaantemperatuur, maar de laatste vijftig jaar blijkt die impact op de Rosszee-gletsjers minimaal geweest te zijn, besluiten de onderzoekers.

Larsen C-ijsplaat

De aanleiding voor het onderzoek was de grote impact die de klimaatverandering heeft op de gletsjers van het Antarctisch Schiereiland, het deel van Antarctica dat naar Zuid-Amerika wijst.

Vorige maand nog scheurde daar een enorme ijsberg, 5800 vierkante kilometer groot, af van de Larsen C-ijsplaat, een van de grootste ijsplaten van Antarctica.

Vorige maand nog scheurde daar een enorme ijsberg, 5800 vierkante kilometer groot, af van de Larsen C-ijsplaat, een van de grootste ijsplaten van Antarctica.

Elders op West-Antarctica baart de Pine Island-gletsjer zorgen. Daar is in 2011 een enorme scheur ontdekt die zo groot is dat ook daar een enorme ijsberg dreigt af te breken.

Pinguïns

De nieuwe studie laat zien dat de gletsjers op Antarctica op een complexe manier reageren op de klimaatverandering.

Dat was onrechtstreeks al duidelijk geworden uit andere studies. Zo hebben pinguïns op het Antarctisch Schiereiland grote moeite om zich aan te passen aan de klimaatverandering maar blijken pinguïnpopulaties op Oost-Antarctica juist te groeien.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift