Waterkwaliteit verslechtert tijdens extreem weer

Klimaatverandering treft ook de waterkwaliteit

Pixabay

De toename van zowel droogtes als erg natte periodes vormen een grote uitdaging voor het waterbeheer overal ter wereld.

De toename van zowel droogtes als erg natte periodes vormt een grote uitdaging voor het waterbeheer overal ter wereld. Niet alleen de beschikbaarheid van water staat onder druk, maar ook de kwaliteit ervan, blijkt uit internationaal onderzoek.

Het laatste rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC) waarschuwde al voor de gevolgen van extreem weer op het waterbeheer. Een internationale groep wetenschappers wilde weten of er, naast de gevolgen voor de beschikbaarheid van water, ook veranderingen vast te stellen zijn in de waterkwaliteit. Uit hun conclusies, gepubliceerd in Nature Reviews Earth & Environment, blijkt dat waterkwaliteit in het algemeen verslechtert tijdens extreem weer.

De studie verzamelt 965 onderzoeken naar de impact van extreem weer op de waterkwaliteit. Daarbij is gekeken naar hoe waterkwaliteit verandert tijdens specifieke extremen zoals droogte, hittegolven, hevige neerslag en overstromingen, en door veranderingen op lange termijn in het klimaat. 

‘We hebben naar verschillende aspecten van waterkwaliteit gekeken’, zegt Michelle van Vliet van de Universiteit van Utrecht, die het onderzoek leidde. ‘Denk bijvoorbeeld aan de watertemperatuur, het zuurstof- en zoutgehalte en concentratie van nutriënten, metalen, geneesmiddelen en plastics.’

Vervuiling

Uit de analyse blijkt dat in twee derde van de gevallen een verslechtering van de waterkwaliteit vast te stellen is tijdens droogte en hittegolven, en in meer dan de helft van de gevallen bij hevige neerslag en overstromingen.

Tijdens droogte is er minder water beschikbaar om verontreinigingen te verdunnen, terwijl tijdens hevige neerslag en overstroming er meer verontreinigingen afstromen vanaf het land naar rivieren.

Het onderzoek laat zien dat er vooral in niet-westerse landen meer kennis nodig is over de waterkwaliteit. ‘Wat we missen is een betere monitoring van de waterkwaliteit in Afrika en Azië’, zegt van Vliet. ‘Nu zijn het vooral de Amerikaanse en Europese wateren waarover gerapporteerd wordt.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.