Alomvattende teststrategie is beste garantie

The Lancet: Testen essentieel om scholen open te houden

Allison Shelley / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Een schoolmedewerker meet de temperatuur van kinderen als ze aankomen bij hun school in Middletown (VS).

Twee nieuwe studies in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet zijn formeel: testen op COVID-19 is essentieel om scholen en universiteiten open te houden.

Het onderwijs is zwaar getroffen door de COVID-19-pandemie. De sluiting van scholen tijdens de wereldwijde lockdowns zadelde veel kinderen op met een leerachterstand en overal ter wereld werden er meer gevallen gerapporteerd van kinderen die in aanraking kwamen met huiselijk geweld of misbruik.

Onderwijsverantwoordelijken zijn het erover eens dat de scholen openhouden essentieel is om de rechten van kinderen en jongeren te garanderen en hen de meeste kansen op een toekomst te geven. Anderzijds kan de besmettingsgraad in scholen soms hoog oplopen waarop noodgedwongen quarantaines volgen.

Testen moet de kern zijn

De studies die woensdag in The Lancet Child & Adolescent Health zijn verschenen keken naar kinderen en leerkrachten in 131 basisscholen in verschillende landen en naar studenten hoger onderwijs in de Verenigde Staten. Bij deze laatste groep waren de resultaten het meest spectaculair: vrijwillige testen voor studenten met symptomen zouden geleid hebben tot 154 procent meer infecties dan een aanpak waarbij iedereen standaard wordt getest aan de ingang van de campus.

De resultaten bevestigen dat de beste garantie om onderwijsinstellingen open te houden een alomvattende teststrategie is. Testen moet volgens de onderzoekers het “kernprincipe” vormen, vooral omdat we ondertussen weten dat een meerderheid van de kinderen en jongeren (40 tot 60 procent) asymptomatische COVID-19 heeft en ook mensen die presymptomatisch zijn een transmissierisico vormen.

Naast testen blijven maatregelen zoals fysieke afstand, het dragen van mondmaskers en zorgen voor voldoende ventilatie in klaslokalen van cruciaal belang, stellen de onderzoekers.

Snelle resultaten zijn cruciaal

Essentieel is wel dat de testresultaten de dag zelf al gekend zijn en er, in geval van positieve testing, onmiddellijke actie op volgt. De modellen tonen aan dat als de resultaten van de test dezelfde dag binnenkomen, dit tot 80 procent nieuwe besmettingen kan voorkomen. Als er een week tijd tussen de test en de bekendmaking van de resultaten zit, daalt dat tot slechts 5 procent.

De onderzoekers erkennen dat de kostprijs van COVID-tests op dit moment nog een barrière vormt, zeker voor midden- en lage-inkomenslanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.