Slechts een derde van de ingeschreven kinderen gaat volledig naar school

Leerverlies onder Oekraïense kinderen loopt snel op

© Xander Stockmans

Ook voor de Oekraïense vluchtelingenkinderen is het opnieuw het begin van een onzeker schooljaar, met name kleuters en middelbare scholieren.

Door de aanhoudende aanvallen op het onderwijs in Oekraïne en het lage inschrijvingsniveau in gastlanden heeft een groot deel van de 6,7 miljoen Oekraïense kinderen moeite met leren, waarschuwt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

De gevolgen van de Russische invasie, in combinatie met de impact van de pandemie, laten diepe sporen na in het Oekraïense onderwijs. Unicef spreekt van wijdverbreid leerverlies, waaronder een verslechtering van de leerresultaten op het vlak van taal, lezen en wiskunde.

‘Binnen Oekraïne zijn de aanvallen op scholen onverminderd doorgegaan, waardoor kinderen diep in de problemen zitten en geen veilige plekken hebben om te leren’, zegt Regina De Dominicis, regionaal directeur van Unicef voor Europa en Centraal-Azië. ‘Dat zorgt er niet alleen voor dat de kinderen moeite hebben om vooruitgang te boeken, maar ook om vast te houden wat ze al hadden geleerd toen hun scholen nog volledig functioneerden.’

Derde naar school

Volgens de cijfers van Unicef rapporteert 57 procent van de leerkrachten een verslechtering van de taalvaardigheid bij leerlingen, 45 procent een vermindering van de rekenvaardigheden, en 52 procent een vermindering op het vlak van vreemde talen.

‘Binnen Oekraïne zijn de aanvallen op scholen onverminderd doorgegaan, waardoor kinderen diep in de problemen zitten en geen veilige plekken hebben om te leren.’

Slechts een derde van de ingeschreven kinderen gaat volledig naar school. Een derde van de ingeschreven studenten volgt gedeeltelijk online les, en nog een derde volledig online. Twee derde van de kleuters gaat niet naar school, in gebieden bij de frontlijn zelfs driekwart.

Online leren kan persoonlijk leren aanvullen en een oplossing voor de korte termijn bieden, zegt Unicef, maar het kan lessen in de klas niet volledig vervangen. Die zijn vooral van cruciaal belang voor de sociale ontwikkeling en het fundamentele leren van jonge kinderen.

Vluchtelingen

Ook voor de Oekraïense vluchtelingenkinderen is het opnieuw het begin van een onzeker schooljaar, met name kleuters en middelbare scholieren. Meer dan de helft van de kleuters is niet ingeschreven in een lokale school.

Veel middelbare scholieren proberen waarschijnlijk online te studeren via het Oekraïense leerplan of andere platformen voor afstandsonderwijs.

Unicef benadrukt dat scholen in tijden van crisis of oorlog veel meer zijn dan enkel een leerplek. Ze bieden kinderen die al verlies, ontheemding of geweld hebben meegemaakt ook een gevoel van routine en veiligheid en een kans om vriendschappen op te bouwen en hulp krijgen van leraren. Ze bieden ook toegang tot vaccinatie, zorg en voedsel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.