Hoe beter beschermd het reservaat, hoe groter de voordelen voor de omgeving

Mariene reservaten zijn economisch veel interessanter dan gedacht, ook voor vissers

Bill Gracey (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Een marien reservaat in de buurt van Moss Beach, Californië.

De bescherming van nationale parken op zee levert grote economische voordelen op, ook voor de visserij. Dat blijkt uit een onderzoek naar meer dan 50 dergelijke reservaten in 30 landen.

De internationale gemeenschap heeft zich voorgenomen om 30 procent van het oceaanoppervlak te beschermen om het verlies van soorten te stoppen en ecosysteemdiensten veilig te stellen. Maar er is ook veel tegenstand: reservaten op zee zouden de economie geld kosten en de visserij schaden.

De nieuwe studie veegt die argumenten resoluut van tafel. Ze baseert zich op meer dan tweehonderd analyses van 51 reservaten in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Afrika, Azië en Oceanië. De reservaten verschillen sterk en herbergen heel diverse ecosystemen zoals koraalriffen, mangroven en of wadden. Maar ze bleken wel keer op keer een sterke stimulans voor de visserij en het toerisme.

Visserij

Vissen in de reservaten mag niet meer, maar voor de vissers rond 90 procent van de onderzochte zones zijn er voordelen, waaronder een verhoogde vangst (76 procent) en grootte van de vis (25 procent). Hoe beter beschermd het reservaat, hoe groter de voordelen voor de omgeving. De studie vindt geen enkel bewijs dat beschermde gebieden de visserijsector schaden, die traditioneel een sterke tegenstander is van dergelijke maatregelen.

‘Regeringen moeten de creatie van beschermde mariene gebieden bovenaan hun agenda plaatsen.’

‘Veel te lang zijn mariene parken over het hoofd gezien als motoren van bruto binnenlands product en jobs’, besluit Mark John Costello, hoogleraar aan de Nord Universiteit in Noorwegen. ‘In alle uithoeken van de wereld blijkt bescherming van de oceaan de economie te stimuleren. Deze studie biedt het sterkste bewijs tot nu toe dat de bescherming van de oceaan het ecosysteem aanvult met een overvloed aan vis, bescherming biedt tegen klimaatverandering, en lokale en nationale economieën stimuleert.’

Enric Sala van National Geographic Society noemt het onderzoek de ‘genadeklap’ voor het argument dat natuurbehoud duur is en de visserij schaadt.

‘De oceaan wordt door ons mensen bedreigd, en de wetenschap toont aan dat nationale parken op zee het leven in de oceaan helpen herstellen, en bovendien nog meer voordelen voor de mensheid opleveren’, zegt hij. ‘Regeringen moeten de creatie van beschermde mariene gebieden bovenaan hun agenda plaatsen.’

Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Scientia Marina.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.